zx860y484_3078904

СИНДРОМ НА ВИСОКИТЕ МАКОВЕ Или КЪДЕ ОТИВАШ, КАЛИНЕ?

 

Липсата на уважение към успяващите хора води до разпад на обществото

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Описано е в книгатаAb urbecondita (Историянаграда от неговото създаване): Луций Тарквиний – последниятримскицар (до 510 пр. Хр.) – билмногожестоктиранин. Синътму изпратил пратеник дапита какво да прави с най-умните хора в града. Бащатагозавел в градината и с косаотрязалглавитенанай-високитемакове. Върнал се пратеникът и разказал метафората на баща му. Синът я последвал и обезглавил най-умните хора в града.

Оттази древноримска историяидва наименованието „синдром нависоките макове“ (tall poppy syndrome). Всичко това се случвамного преди декември 1881 г., когато Константин Иречек изрича: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, коетоиматтукхората, да се преследват един други да развалят единдругимуработата“

Спомнете си 13 май 2010 г. в София, когато, качил се на футболния Олимп – “Манчестър Юнайтед” –Димитър Бербатов бе принуден да се оправдава пред арогантни журналисти, че е постигнал успехите си с много талант и много труд, с уважение към треньори и публика.

“Защо е целият негативизъм? Вие сте ми сънародници бе, хора. Аз, като си тръгна, щастливи ли ще ви направя?” Артикулирани ясно, кратко и с дискретна тъга, в тезивъпроси са закодирани едни от най-тревожните синдроми на

българската народопатология.

Ето още примери.

КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ за ГРИГОР ДИМИТРОВ:

„Господстващите кръгове се опитват да елементаризират и деградират масите от хора, за да им станат удобни. Масите от хора са длъжни не да се псуват и да мразят писателите си и да възвеличават едно клето момче, което просто играе добре тенис, игра с топка, и печели. Играе добре, но е просто спорт. Лувъра ли е по-важен за цивилизацията или стадион „Маракана“ – попита Калин Терзийски.

ГЕОРГИ ЧАЛДЪКОВ за КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ:

Срамувам се от това момче, и то лекар, което (i) пишехубави разкази (все още значими предимно на национално ниво), (ii) не може да пие като мъж, (iii) говори ante publicoза сексуалната си силаи (iv) оплаква се, че не печели милиони като елитните български спортисти – Григор Димитров, Кубрат Пулев и футболистите. Спечелете Нобеловата награда за литератураи някой лъчезарен 10 декември шведският крал ще Ви даде премия от един милион и сто хиляди щатски долара. Уверен съм, че Григор Димитров, Кубрат Пулев и Димитър Бербатов първи ще Ви поздравят за престижната награда.

А сега Ви напомням, че липсата на възхищение и изобилието на омраза са изяви на психозащитна реакция, която Зигмунд Фройд преди повече от сто години нарече „изместване” (Verschiebung). А + ВХ → АХ + В: хора (B), които не могат да се самореализират, си изкарват натрупаната агресия (X) върху набелязаната от тях изкупителна жертва (A).

Quo vadis, Kaline?

Вместо да сте role model за укротяване на конфликти и постигането на разбирателс­тво, и Вие се включихте във „войната на всички против всички“ (bellum omnium contra omnes) – участвате в разпада на българското общество.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *