655-402-pons

Руски стратегически учения «Кавказ» 2016, Крим полигон «Опук»

Русия е създала „самодостатъчна военна групировка“ в Крим, която е способна да отрази опитите за завземане на полуострова, съобщава присъстващия български кореспондентъ на „Медиа Мост България“ и „Четвърта Власт“ Борис Анзов. Той лично е наблюдавали маневрите на кримския полигон «Опук». Според неговите впечатления, руската войска в момента е снабдена по-добре от който и да е предишен момент от края на студената война.

Самите учения той нарича «грандиозна демонстрация на сила и готовност да защитят полуостров Крим». Ученията стартираха с внезапна проверка в руската армия на 9 септември в 7 ч. сутринта московско -българско време по нареждане на президента Владимир Путин и ще продължи до 31 август. В нея участват над 12000 военнослужещи и близо 300 единици бойна техника от бреговите войски на руския Черноморски флот и на Каспийската флотилия се присъединиха към действията в рамките на внезапната проверка.

В пълна бойна готовност е била поставена и руската военна база в Южна Осетия, участваща в проверката, съобщи пресслужбата на Южния военен окръг на Русия. В тактическо-специалните занятия участват близо 12 000 военнослужещи и около 300 единици бойна техника. Проверката се извършва в рамките на подготовката за стратегическите учения „Кавказ-2016″. В морето се наблюдаваха над 15 бойни кораба от Черноморския флот на РФ, множество малки кораби за борба с подводници , ракетни катери, минотърсачи и големи десантни кораби.

Преди да се десантират бойните кораби на бреговата ивица по време на учението в морето, изтребителната авиация над нас патрулираше въздушното пространство. Имитриаше въздушен бой с ракетни и пушечни истрели. Поразяваше наземни цели с помощта на бомби П-50Т“. Пройзвеждаха стрелби по условни цели със всички видове модернизирани щурмоваци Су-25СМ, изтребители Су-30СМ, Су-27,Изтребители МиГ-31 и МиГ-29 се събраха в учебния бой. Ударни хеликоптери Ка-52, и специални хеликоптери Ми-8АМТШ и Ми-8МТПР.

Дикторът на полигона съобщи още, че изпробваната по време на учението зенитна ракетна система за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ успешно унищожила учебните цели. По-рано военното министерство на РФ информира, че системата С-400 е постъпила на въоръжение в ПВО частите, разположени в Крим. Военнотранспортната авиация на руските Въздушнокосмически сили преди да започнат наземните учения, няколко пъти поливаше от въздоха с вода самото поле около нас, за да не се вдига прах с помоща на авиацията.

Според руският военният министър Сергей Шойгу, основната задача на ученията е да се провери способността на въоръжените сили бързо да сформират групировки на стратегическото югозападно направление с цел локализиране на възможни кризи. Заради внезапното руско учение Полша свикала съвещание на главния щаб на оперативното командване на въоръжените им сили, в което са участвали още и разузнавателните служби на страната, съобщава полското министерство на отбраната. От САЩ изразили загриженост по повод внезапната проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили, цитирам изявление на Пентагона, който разчита:

Русия да спазва всички съответни ангажименти и обещания в рамките на сключените споразумения за контрол над въоръженията и мерките за доверие, за да осигури на съседните страни съответните гаранции и прозрачност. Във връзка с планираното учение „Кавказ-2016″. Говорителката на американското министерство на отбраната Мишел Балданза изразила загриженост“ с растящото насилие в Източна Украйна „и близостта на тези руски въоръжени сили до Украйна с оглед прякото участие на Русия в конфликта в Донбас“.

Освен това „знаели също, че Русия използва военни учения, за да прикрие разполагането на оръжия в Украйна“, заевила Балданза. Присъствието на официални западни наблюдатели на руските военни учения „Кавказ-2016“ Крим можело да се използва от Москва за легимитизаця и опита за незаконно анексиране на украинския полуостров. Това написа в своя Туитър бившият посланик на САЩ в Украйна, Стивън Пайфер.

„Русия демонстрира прозрачност, като покани западни дипломати в Крим, но ако те приемат поканата, Москва могла по този начин да използва тяхното присъствие в свой цели за признание и анексиране на Крим към Русия“, – пише Пайфер. Присъствие на западни военни и дипломати действително нямаше, за исключение на военното аташе на Сърбия, Монголия, Китай, и някой африкански страни. Русия дава твърде ясен сигнал с тези мащабни и твърде сложни учения. Руската сила е укрепена в Крим завинаги. Напомняме Украинският полуостров бе анексиран от Русия през 2014 г.

От Крим, Борис Анзов

Print Friendly

Автор: Борис Анзов-Специално за "Несебър нюз"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *