New Imagegergerergerg

РОМУЛ, РЕМ, РИМ И РИТА

 

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

Някои хора са толкова много известни, че са достатъчни само инициалите им, за да ги разпознаеш:

L – Carl Linnaeus

N – Napoleon Bonaparte

FDR – Franklin Delano Roosevelt

JFK – John Fitzgerald Kennedy

TS Eliot – Thomas Stearn Eliot

RLM – Rita Levi-Montalcini (Рита Леви-Монталчини)

Футболисти и шоумени-политици са по-известни в България, отколкото учени и поети. Всеки знае Христо Стоичков и Слави Трифонов, почти никой не знае Михаил Давидов и Борис Христов. В Италия професор Рита Леви-Монталчини е по-известна и уважавана от Франческо Тоти. И това е една от съществените разлики между България и Италия.

AD 2016: Рим е основан преди 2 769 години, Рита Леви-Монталчини е родена преди 107 години. Легендата разказва, че Рим е създаден на 21 април 753 г. пр. Хр. от Ромул и неговия брат Рем. Рита Леви-Монталчини е родена на 22 април 1909 г. в Торино, край италианските Алпи, в “краката на планината” (Piedmonte). И се изкачи на връх “Нобел” в Стокхолм на 10 декември 1986 г.

Ромул очертава територията на Вечния град (citta eterna) около хълма Campidoglio. Той е първият цар на Рим, създал е армията и Сената на града. Рита Леви-Монталчини е първият учен в света, създала концепцията за клетъчните растежни фактори – протеини, които стимулират растежа на определени групи от клетки. През 1951 г. във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури тя откри растежен фактор за нерви (nerve growth factor – NGF). По-късно, в „The saga of the nerve growth factor”, Рита Леви-Монталчини описа как „да предскажеш непредсказуемото”: от тумор на мишки, присаден на кокоши ембриони, през змийска отрова и слюнни жлези на мишки да откриеш биомолекула, която стимулират растежа на нервни клетки, е блестящ пример за евристика. През 1986 г., 35 години след откриването на NGF, Рита Леви-Монталчини получи Нобелова награда за медицина заедно със Стенли Коен – откривател на растежен фактор за епидермални клетки. От началото на 1970-те години Рита Леви-Монталчини основава Института по клетъчна биология и невробилогия в Рим, който ръководи до 2009 г.

Със своите 103 години живот (1909-2012) и огромен опит и ерудиция на учен, учител и сенатор Рита Леви-Монталчини допринася изключително много за научния и обществен живот на Италия и света. Тя изгради научно-изследователски мост между два века,  по който вървят поколения уени от цял свят (1).

Първият международен симпозиум, посветен на Рита Леви-Монталчини, се проведе на 22-23 април 2016 г. в Болоня. Една от пленарните лекции беше изнесена от един бургазлия – темата на лекцията бе „Адипобиология на мозъка: от мозъчен диабет до адипозен Алцхаймер“.

       

  1. Aloe L, Chaldakov GN. The multiple life of nerve growth factor: Tribute to Rita Levi-Montalcini (1909–2012). Balkan Med J 2013; 30: 4–7. DOI:  5152/balkanmedj.2013.003

 

 

 

.

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      2 thoughts on “РОМУЛ, РЕМ, РИМ И РИТА

      1. Dimityr

        Дерзай Профеcоре! Успехи и много здраве ти желая!

        Reply
        1. Георги Чалдъков

          БЛАГОДАРЯ, ДИМИТЪР ……..(?) !!!!
          С уважение,
          Георги Чалдъков

          Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *