belene-506325-810x0

ПП АБВ организира дискусия за АЕЦ Белене

Инж. Иван Марков: Ако не построим  АЕЦ „Белене“, спокойно можем да казваме, че сме най-безхаберната държава в ЕС

660_c0802c65a97609e787de36f5155c96f4За последните 30 години увеличихме 10 пъти стойността на електроенергията. Една трета от това е от повишение на материални разходи, горива и др. Друга една трета е свързана с безопасността и разходи за осигуряване на екологични мерки. Останалите 40 процента обаче са от некадърност, от лоша организация.

Това заяви по време на дебат на тема “АЕЦ “Белене“  –  ключ към сигурността и развитието на България“ инж. Иван Марков. Според него страната ни няма как да разчита в перспектива на въглищните си централи, тъй като международните екологични изисквания ще ни принудят да ги затворим. „Има идеи за постепенно затваряне на въглищните централи. Какво значи това?

За много кратък срок от време?  Или както направихме за първи и втори блок? Да вложим много пари в тях и накрая да ги затворим. Работил съм много време в „Марица-изток“ и за тях няма как да стане така, че да се удовлетворят изискванията от референтната рамка от 28 април от миналата година на ЕС. Можем да похарчим много пари, но резултат няма да постигнем. А колкото до другите въглищни централи…

Още сега трябва да ги затворим по екологични причини. Ако затворим „Марица-изток“,  това ще бъде огромна катастрофа. Екологична, икономическа, социална.  Но сме изправени пред това нещо и е редно да погледнем малко по-хладнокръвно към цифрите. Въглищните централи ще излязат вероятно много по-рано, но ако сега почнем да строим АЕЦ „Белене“, ще я построим.

Хареса ми това, което вчера президентът Първанов каза със специфичния си коректен изказ – „Или да я направим, или да я забравим“. Но ако направим второто, тогава,вместо да се „хвалим“, че сме най-бедната страна в ЕС, вече ще можем да говорим, че сме най-безхаберната, най-безотговорната държава, защото друго би било невярно“.

…………………………………………………………..

Богомил Манчев: АЕЦ „Белене“ ни е необходима,ако искаме да произвеждаме чиста енергия и да поддържаме високотехнологично ниво на развитие на държавата

АЕЦ „Белене“ ни е необходима. Има много плюсове, които са постигнати в този проект. Такава, например, е ниската цена. И ние искаме това да го задраскаме с лека ръка, защото някой ни обяснява, че не ни трябва ядрена енергетика. Няма как да не ни трябва такъв тип енергетика, защото каквото и да правим ще ни затворят термичните централи. Това заяви по време на форум на тема “АЕЦ “Белене“  –  ключ към сигурността и развитието на България“председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев.

„България разполага с един и половина милиард тона лигнитни въглища. За милиард и половина тона въглероден диоксид, които ще излъчим от тези централи, ако ги използваме, ние трябва да платим не по-малко от 20 милиарда. Това трябва да се калкулира върху цената на електроенергията, произведена от тези централи, която трябва да дадем после на хората и бизнеса.

На този фон много внимателно световната общност, засега поне, се съпротивлява  атомните централи да не участват в така наречената търговия със зелени емисии.  АЕЦ „Козлодуй“ ще произведе между 12 и 14 тона от тези зелени емисии, които може да продаде и да получи доход около 100 милиона евро всяка година. Същото се отнася и за  „Белене“. Този въпрос не може да бъде избягван непрекъснато“, посочи той.

Според Манчев, страната ни се нуждае от дългосрочна стратегия за развитие на енергийния си сектор. „Сто пъти сме водили разговори и с нашето енергийно министерство, с БЕХ, с НЕК, че трябва да се направи адекватна енергийна стратегия. И ние нямаме какво друго да направим, освен да сложим в нея енергийните мощности, наречени АЕЦ „Белене“.

Иначе ИСО ще има огромни проблеми, когато затворим централите в „Марица-изток“, защото няма да може да балансира мрежата си. Затова трябва да водим дискусии, а не дали ни трябва АЕЦ „Белене“, защото очевидно ни трябва, ако искаме да произвеждаме чиста енергия, да бъдем адекватни и да поддържаме високотехнологично ниво на държавата си.

Във връзка с темата той коментира и форума на противниците на проекта „Белене“, който бе проведен през изминалата седмица. „Изчерпахамотивите си за това, колко лош уж бил проектът и сега казват, колко сме лоши ние като държава. Ако ще изчезваме като държава, тогава наистина не ни трябва енергетика. Нито АЕЦ „Козлодуй“ ни трябва, нито АЕЦ „Белене“. Ако ние ще останем три милиона души, каквато беше основната теза, която чух преди няколко дни от опонентите на Белене, то тогава нищо не ни трябва“.

„Вярвам, че политиците, колкото и да им е неудобно, трябва да вземат решение. Да или не по отношение на АЕЦ „Белене“ и да си понесат отговорността. Всеки път говорят, че има стратегически инвеститор. Е, как да го видим, когато не сме обявили процедура. Дори и най-добронамерен да е, няма как да се появи“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *