На базово равнище е лесно да бъде възприето, че коалицията е петорна, а не четворна, но в политиката ни има закодиран конфликт между властите. Не следва да се очаква в по-дългосрочен план на политическия процес да има конфликт между изпълнителната власт и президентската институция. Това заяви политологът Любомир Стефанов пред БНТ за предстоящото гласуване на кабинета „Петков“.

На Любомир Стефанов му направило още впечатление самата президенстката квота в кабинета на „Продължаваме промяната“ и казусът с Корнелия Нинова, защото е в оставка. Трябва обаче да се види как новата власт ще изгради своята политическа флора и фауна.

Любомир Стефанов посочи, че двустранните споразумения бил единственият начин да се реализира коалицията. Още в началото било започнало „дебненето да се хванат за нещо“. „Президентът обаче не е петият ъгъл или четвъртият ъгъл на изпълнителната власт“, подчерта той.

Кабинет под тотален контрол на Радев вижда Бойко Борисов

Кабинет под тотален контрол на Радев вижда Бойко Борисов

Експремиерът: Ще видите, имаме цяла армия…

Мерките закъсняват и това, което трябва да направи правителството е да не се хвърля като пожарникар, категоричен бе Любомир Стефанов. Според него кризите не могат да бъдат управлявани на парче и всяка седмица да се тегли нов дълг.

Той посочи, че е важно каква заявка чрез законодателните промени в Народното събрание как ще бъде структуриран Министерски съвет. Тепърва новите министри щели да осъзнаят колко тежи подписът за един такъв пост.

Социологът Анастас Стефанов определи кабинетът „Петков“ като плюс-безкрайност за ново начало. Колаборативният тон изглежда както адекватен, така и задължителен. Състоянието на самата партийна система също е много показателен, защото зад четворната коалиция стоят избиратели, посочи той. Ако това правителство трябва да върши работа, трябва да го направи с непопулярни мерки. За коалицията ще е изключително трудно да излъчва интегритет, изтъкна Стефанов.

До средата на 2022 г. реформа в КПКОНПИ и съдебната власт

До средата на 2022 г. реформа в КПКОНПИ и съдебната власт

Януари е отделен за бюджета и социалната дейност, предвижда законодателната програма на управляващата коалиция

Той е скептичен, че първите 100 дни на новото правителство ще минат гладко. Кабинетът застъпва в политическата зима и тя е най-големият враг на всяко едно правителство, добави Атанас Стефанов и добави, че лакмусът ще е какъв интегритет ще излъчва правителството.

Другият социолог, който присъства пред БНТ – Стефан Георгиев отбеляза, че „Продължаваме промяната“ се превърна в катализатор на нещо, което всички очаквали. Скоростта, с която действали всички е логична и най-нормалното нещо, което трябвало да се случи на обществените и здравни кризи, посочи Георгиев. Той наблюдавал два паралелни процеса по време на преговорите за кабинетсамия преговорен процес пред камерите и разпределението на властта чрез постове зад камерите. Това, което предстои да се наблюдава, е разпределението на експертите. Въпросът е какво ще се случи оттук нататък и как ще се изгради философията през двустранните споразумения, посочи Георгиев.

Ако погледнем към преговорите и споразуменията като че ли заявката е за пълен мандат, но защо по този начин се конструира философията на кабинета, недоумява Георгиев. Според него рискът ще е в изкарване на пълен мандат, а другият въпрос, който стои, е как се управляват кризите.

Правителството - "Предизвикай себе си!"

Правителството – „Предизвикай себе си!“

Тактиката на „Продължаваме промяната“ в предизборния период даде своя резултат, но остави и някои козове в ръцете на опозицията, които тя може да използва и то трайно, а не само в началния етап на новото управление

Надяваме се, че 47-то НС ще спре Прехода – обяви социологът Мира Радева пред бТВ. Според нея „това е кабинет ОФ, който трябва да изчегърта ГЕРБ от властта„, най вече заради присъствието на Бойко Рашков във властта. Тя коментира идващите местни избори и каза, че там е основната цел, тъй като ГЕРБ са добре укрепени в нея.

Мира Радева акцентира деликатните теми – Северна Македония и Истанбулската конвенция и искания на БСП по последната тема.