448-256-koronavirus-kitaj

Политици, не по-високо от медиците!

ВЪЗХВАЛА НА ЛЕКАРИТЕ …. НЕ САМО ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАВИРУСИТЕ

Политици, не по-високо от медиците!  

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

       

 

 

  Трябва да издигнем в култ учители, лекари и честни съдии.

           Д-р Милен Чолаков, семеен лекар и COVID пациент (в-к „Труд“, 16 октомври 2020 г.)

        На 19 октомври почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец (876 – 946) – небесен закрилник на българския народ. През 1994 г. здравелюбецът и родолюбецът д-р Тотко Найденов предложи на Българския лекарски съюз да обяви 19 октомври за Ден на българския лекар.

Не само по време на коронавируса SARS-CoV-2 и болестта COVID-19, българските Лекари и Учители чудотворят – работят всеотдайно много и получават унизително малко пари и признание от държавата. В Япония Лекарите и Учителите са едни от най-уважаваните хора – към тях не се обръщат със “сан” (госпожо, господине), а със “сен-сей”, което означава “вървя след теб”, „твой Учител съм“. И Япония е една от най-проспериращите страни в света.

По време на криворазбраната демокрация в нашата Родина, Лекари и Учители често са бити и пребити. Ако това се случи в „страната на слънчевите корени“, ще стане земетресение с магнитуд повече от 8 по скалата на Рихтер.

           „Не давайте власт на хора, които не вярват в науката.“

Науките за човешкото здраве и болести са много по-сложна материя‚ отколкото говоренето и писането за тях от политици и журналисти.

Покрай политиците-на-власт, погрешно наричани политически елит, забравихме вещите хора. Политици, не по-високо от медиците!* Повечето от вас са Дънинг-Крюгеровци – незнайковци, които си мислят, че знаят – не говорете, слушайте Лекарите и други знаещи хора за медикосоциалните аспекти на COVID-19!  Например, Юрген Хабермас – един от най-вещите съвременни философи и социолози, който в едно интервю каза: „В досегашният ход на коронавирусната криза в някои държави можеше и може да се наблюдават политици, които се колебаят да организират стратегиите си върху принципа, че усилието на страните да се спаси всеки отделен човешки живот, трябва да има абсолютно предимство пред едно утилитаристко изчисление на нежеланите икономически разходи.“**

Ясно е, че тези дълбоки (in-depth) мисли не могат да бъдат разбрани от плиткомозъчни политици, като българският премиер например. Затова нека да слушаме нашите вещи лекари, имунолози, вирусолози и фармаколози: Богдан Петрунов, Ангел Гълъбов, Коста Костов, Александър Симидчиев, Андрей Чорбанов, Станислав Янев….. И световно признатият учен Димитър С. Димитров, който от 25-30 години работи в САЩ (Center for Antibody Therapeutics, University of Pittsburgh Medical School, Pittsburgh, PA 15261, USA). През септември 2020 г. той и неговият научен колектив публикуваха много ценна статия за лечение и превенция на COVID-19 с моноклонални антитела***, които блокират навлизането на вируса в клетките (High potency of a bivalent human VH domain in SARS-CoV-2 animal models. Cell 2020. DOI: 10.1016/j.cell.2020.09.007).

Ето какво ми писа един голям мозък в съвременната наука за мозъка: „Днес пътувах с градски автобус във Варна, нагли младежи без маски си пътуват без да ги проверява и глобява никой, докато ГЕРБ, разбирай ББ, се опитва да печелят гласове и икономика, а не здраве, от това, че не въвежда по-строги противоепидемични мерки. Днес, 20 октомври 2020 г., заразените с коронавирус за денонощие са 1 024 при 4 406 направени PCR теста; смъртните случаи са 22. Починалите с COVID-19 досега са 1 008. Преди да е станало като в Чехия – най-коронясалата страна в Европа – влезте в сайта на Единен информационен портал ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА covid В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, да видите, че медицинските служители, при които е доказан  коронавирус, досега са 1 551. Цяло семейство български медици почина от COVID-19: медицинската сестра Ава Вакльова, съпругът й д-р Муса Вакльов и синът им д-р Емил Вакльов. И повече от 15 други колеги.“

Има ги всеотдайните лекари, но ги няма българските политици, даващи светлина

Голда Меир (Меир – „даваща светлина“ на иврит), министър-председател на Израел (1969–1974), е казвала: „Направете най-добре платени и уважавани: военни, учители и лекари!“  Като разбра това, правителството на Орбан увеличи 4–5 пъти заплатите на Лекарите в Унгария. А ние, премиерът с джип по магистрали, други по протести, радващи се на речите на нискоразрядни евродепутати, трети – две дами, със съдействието на Българския хелзински комитет, публикуват „В като вагина“ – книга за сексуално възпитание на момичета.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* В древна Атина художниците поставяли новите си картини на агората (площада). Великият Апелес веднъж показал своя картина. И се скрил отзад, за да чуе какво си говорят хората. Минал един обущар, който открил грешка в изрисуваните обувки и коментирал това с  другите зрители. През нощта Апелес поправил грешката и отново застанал зад картината. Обущарят дошъл и пак обсъдил цялата картина. Тогава Апелес излязъл от прикритието и казал: Sutor, ne supra crepidam! (Обущарю, не по-високо от обувките!).

** Още от знаменитото философско интервю: „Освен това несигурността е свързана не само със справянето с епидемичните опасности, но и с напълно непредвидимите социални и икономически последствия. В този смисъл – за разлика от експертите по вируси, в момента няма експерти, които биха могли да оценят със сигурност тези последствия. Еспертите по икономически и социални науки трябва да се въздържат от небрежни прогнози. Може да се каже едно: никога досега не е имало толкова много знание за нашето незнание и такава принуда да се действа и живее в несигурност.

*** Моноклоналните антитела се синтезират от култивирани (отглеждани in vitro) клетки и се прилагат като биологични лекарства (biologicals) за някои болести. Например, британската биотехнологична компания Regeneron Pharmaceuticals, Inc. произвежда коктейл от две моноклонални антитела, наричан REGN-COV2, който подобрява състоянието на пациенти с COVID-19, включително това на Президента на САЩ Доналд Тръмп.
REGN-COV2, както и „българо-американските“ антитела ab8 на Димитров и сътрудници, са примери за обнадеждаващо лечение на пациенти с COVID-19. НОЩ, МС, МЗ и МОН не поканиха този голям български учен поне като консултант в техните антикоронавирусни дейности. Добре, че вестник „168 часа“ писа за него, БНТ излъчи интервю и Българското национално радио съобщи, че „Bulgarian is head of work on therapy against Covid-19 in United States“.
От колегите само д-р Станислав Янев спомена в интервю във вестник „168 часа“ за успехите на проф. Димитър Димитров и академик Богдан Петрунов – в телевизионно интервю. Завистта, липсата на възхищение от успехите на другия, не е българско, общочовешко поведение е.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *