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

ПЛЕКТИКА– ЗА ПРОСТОТАТА И СЛОЖНОСТТА

 

 

Photo.George 2006Д-р Георги Чалдъков

 

Мъри Гел-Манe професор по физика в Университета  на Санта Фе, щата Ню Мексико, САЩ.През 1963 г. той откри най-мал­ките, „странни и чаровни” частици на материята. Нарече ги „кварки” от една фраза в „Бдението над Финеган” на Джеймс Джойс: „Три кварка за мистър Марк”. През 1969 г. кварките донесоха Нобелова награда за физика на Мъри Гел-Ман. След години, на симпозиум в Коимбра, Португалия, той изнесе лекция, озагла­вена „Плектика: наука за простотата и сложността” (Murray Gell-Mann. Plectics: The study of simplicity and complexity. Europhysics News 2002; 33: 17-20. DOI: 10.1051/epn: 2002105).

Индоевропейската дума „plek“, през гръцката „plektos“, идва в българския като „сплетен”, „плетка”. Съответно simplexозначава „единично сплетено” (просто), complex– „взаим­но сплетено” (сложно), multiplex– „много сплетено” (много сложно). Така плектика (plectics)означава едновременно простота и сложност. ­

В книгата си “Кваркът и ягуарът. Приключения в простото и в сложното”Мъри Гел-Ман разказаза учителка в начално училище, която дала за домашна работа написване на съчинение от 300 думи. Един ученик, който играл през целия ден, на сутринта преди училище написал набързо: “Вчера при съседите стана пожар. Аз се подадох от прозореца и започнах да викам: пожар, пожар, пожар….”. Така съчинението станало точно 300 думи. Това е пример за ефективна простота (ефектива сложност според Гел-Ман) – премахване на излишното. Напомня на Микеланджело: „Да се направи скулптура и необходимо да се премахне ненужния камък“.

Следвам примера на големия физик и ренесансов гений и пиша фрагменти от мои мисли:

Човек е комбинацияот гени и меми, геном и мемом, генетика и меметика,

природа и образование.

Щафетата на гените и мемите е най-великото био­социално явление на планетата Земя.

Глобалната алиенация е по-вредна от глобалното за­топляне и глобалното затлъстяване.

Скоростта на евристиката е опасно по-голяма от тази на етиката.

Нагонът към пари и власт е най-опасното (земе)тресе­ние за човешкото общество.

Ужасно тревожна е връзката между некадърност и аро­гантност, като и тази между талант и проклятие.

Доброто качество на живот и образование, а не бро­ят на олимпийски, европейски и световни медали, е най-престижното постижение за една нация.

Стадо, в което всеки се мисли за пастир, няма уваже­ние към пастирите.

Като си представя колко много ябълки са паднали пред погледите на много хора, по-ясно разбирам, че да си откри­вател е уникална дарба.

Високите макове са красиви, но подложини на мъки не само в България. Институциализирането на меритофоби­ята е един от най-големите грехове на българската поли­тика.

Оскърбително е отсъствие на съдбата на Човека в действията на политиците.

Българският парламент е повече икономически, откол­кото политически проект.

Ако нямаше 10 ноември 1989 г., повече от два милиона българи нямаше да могат да емигрират и така България щеше да остане населена с 8 милиона затворници, които си разказват вицове в кафенетата – в очакване на Свобо­дата.

18-19февруари 2019: Народе, кога ще се събудиш????

1989-2019: Независимост, къде си????

Ecce Bulgaria! Защо стана това, което планирахаАндрей Луканов-Ран-Ът-Филип Димитров-Иван Костов? – запита Фридрих Ницше.

Диабет тип 1 – автоимунна болест, диабет тип 2 – инсулин-резистентна болест, диабет тип 3 – болест на Алцхаймер, диабет тип 45 + 29 – политическа болест.

Парадокс:Българите – най-бедни в ЕС.Българка – президент на Световната банка.10 януари и 30 март 1944 г.: американски и британски самолети бомбардират София и убиват хиляди мирни граждани и разрушават стотици мирни сгради.Януари 2019 г.: България ще купува американски бомбардировачи…. да пазят (?) София.

В САЩ обсъждат „F as in Fat: How Obesity Threatens America’s Future” (М, като в Мазнина: Как затлъстяването влияе на бъдещето на Америка). В България – F-16, американски боен самолет.

От еничарство по норвежки до неутрален пол по шведски, холандски, германски, канадски, френски…“Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма“ – написафренският философ и писател Ален дьо Беноа.

На джендърите да кажеш, че Адам е произлязъл от реброто на Ева, пак няма да се укротят.

O tempora, o mores!

В някои европейски странизаменят думите „майка“ и „баща“ с „родител-1“ и „родител-2“. Това няма да мине в България!

Народът заповяда

Не на Истанбулската конвенция, на Стратегията за децата и на европейските анкети в училищата! Министири и депутати, изпълнявайте!

Урок за политици

Всяка сутрин водачът на инките казва на своите хора:

– Не крадете и не лъжете!

Те му отговаряли:

– И ти също!.

Хронология

ГЕРБ – Граждани за Европейско Развитие на България

ГЕРБ – Граждани за Евроатлантическа Република България

ГЕРБ – ГастроЕзофагеална Рефлуксна Болест

Б и Ц станаха мръсни букви в българската политическа азбука.

Нищо ново под слънцето

„Излиза, адаш, че всичко е в човека. Ето, няма турчин да ни натиска. А що се хванахме гуша за гуша, родни братя? Ще ти кажа защо. От лакомия, за кокала. От надпревара кой от кого повече да има. Ей това е, дето разваля света“. -Капитан Петко Войвода (1844-1900).

Мораториум за титли

Предлагам Проект „2019–2022 – години без конкурси за доценти, професори, член-кореспонденти и академици“.

Български принос в науката и принос в българската наука са коренно различни оценъчни критерии.

Учудвам се защо всеки се обижда, когато му кажат, че е глупав, а никой не се обижда, когато му кажат, че очите му са зелени, сини или кафяви?

Етичен закон

По време на мандатите им, депутати, министри, председатели на БАН, ректори и зам. ректори не се допускат до конкурси за доценти, професори, член-кореспонденти и академици.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *