Израел е участвал в производството на пейджърите, които тази седмица се взривиха в бойци на „Хизбула“, като този вид операция за „пресичане на веригата за доставки“ е била планирана от поне 15 години, потвърди източник от американското разузнаване пред ABC News.

ЦРУ дълго време не е било склонно да прилага тази тактика, тъй като рискът за невинни лица е бил твърде висок, казва източникът.

В планирането на атаката са участвали фиктивни компании, като многобройни служители на израелското разузнаване и техните активи са се представяли за легитимна компания, която е произвеждала пейджъри, потвърди източникът пред ABC News, като поне някои от тези, които са вършили работата, не са знаели за кого всъщност работят.

За участието на Израел в производството на пейджърите съобщи първо The New York Times.

Според източниците в пейджърите са били заложени от една до две унции експлозиви и дистанционен превключвател за задействане на взрива.

Според ливанския министър на здравеопазването Фирас ал-Абяд през последните два дни при експлозии в Ливан, задействани дистанционно с експлозиви в пейджъри или уоки-токита, са загинали най-малко 37 души и са ранени 2931 души.

Личните радиопредаватели на Хизбула в Ливан също експлодират

Личните радиопредаватели на Хизбула в Ливан също експлодират

Поне един от взривовете се е случил близо до погребение, организирано от „Хизбула“ за жертвите от атаката във вторник

Конфликтът между Хизбула и Израел се разрасна в четвъртък, след като Израел нанесе удари по Ливан, а Хизбула отвърна на огъня.

ABC News се свърза с BAC Consulting – базираната в Унгария компания, с която е сключен договор за производство на пейджъри от името на Gold Apollo в Тайван – но нито една от двете компании не отговори на многократните ни запитвания.

Gold Apollo: Унгарска компания е произвела експлодиращите пейджъри на Хизбула

Gold Apollo: Унгарска компания е произвела експлодиращите пейджъри на Хизбула

Хиляди бяха ранени при едновременна експлозивна атака в Ливан във вторник.

Пейджърите никога не са били в Унгария, а компанията е била „търговски посредник, без производствен или оперативен обект в Унгария“, заяви говорител на унгарското правителство пред ABC News в сряда.

В реч в четвъртък лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала заяви, че висшето ръководство на групировката е разполагало със стари пейджъри, а не с новите, използвани при нападението, за които се съобщава, че са били доставени през последните шест месеца. Групировката е започнала пълно разследване на експлозиите.

Хиляди ранени, след като пейджърите на членове на Хизбула мистериозно се взривиха

Обновена

Хиляди ранени, след като пейджърите на членове на Хизбула мистериозно се взривиха

Представител на „Хизбула“, пожелал анонимност, каза, че това е „най-големият пробив в сигурността“ от началото на войната

„Не всички пейджъри са били разпространени, а някои от тях са били изключени„, каза Насрала.

„В продължение на два дни врагът искаше да убие поне 5000 души … Врагът е знаел, че пейджърите са били 4000“, добави той.