images

Отровното трио, Отровният квинтет и протестите

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Докато не спрем да увреждаме живите същества, ние сме още диваци.  

Томас Едисън (1847–1931)

За victima (латински – жертва)  писах през август във „Виктимизация на протестите“, публикувано в някои е-вестници. Виктимизацията е явление на превръщане на отделен човек или група от хора в жертви на престъпления,

Първите видими „престъпления“ започнаха през юли, когато – „под очите“ на сградата на МС – се проведе брутално полицейско пребиване на млади участници в протестите. Последваха „омлети“ от яйца и домати, сервирани по входове, стени и прозорци на „жертвени“ сгради – МС, Народно събрание и други национални институции. Разнасяне на некрофилски символи – черни чували, бесилки, ковчези. Риби, изсипани пред сградата на МС – още една проява на Отровното трио – официален организатор на протестите. „Мафията вън!“, а изпращат мафиотски послания за смърт в стил „Кръстникът“ на Марио Пузо и Франсис Копола, не на „ЕвроДикоф“, дал името на Триото.

На 17 август вечерта зъболекарката д-р Елена Мицева с двете си деца в колата се озовава на блокирания от протестиращи софийски бул. „Ситняково“. След като не е пусната, тя се опитва да премине и някои протестиращи брутално потрошават колата й. Кой човек с морална репутация няма да защити майчиния инстинкт и няма да укори агресията срещу майка и децата й?

„Най-информираният“ от Отровното трио обаче нарече майката „терорист“. Не, д-р Елена Мицева и децата й са жертви на протестиращи разбойници (имало едно време в България „Закон за …. разбойничеството“ на правителството на Стефан Стамболов). Vox victimarum, vox Dei (Глас на жертви, глас Божи).*

Сега „Двете Българии“ ** са дирижирани от Отровен квинтет (Триото, БСП и Раздорко Радев).   А(р)ман от отровители!  Особено след „диващината“ и на протестиращи, и на полицаи, проявена на 2 септември, обявен за „Велико народно въстание“ от Отровното трио. Какво ще стане по време на второто „Велико народно въстание“, планирано за 10 септември, знаят независимите политолози, не сервилозите. И посланиците – разбирайте, правителствата – на страните от Еропейския съюз, САЩ и Великобритания и  представителството на Европейската комисия в България, до които Отровното трио изпрати Отворено писмо.

Аз им изпратих Моето писмо: Love of knowledge is a good thing. The uprising in present Bulgaria is a bad thing. (Любознанието е добро нещо. Въстанието в настояща България е лошо нещо.)

        Необходима е, разбира се,  промяна на парадигмата (paradigm shift ***)  – от олигархична и задкулисна към антивиктимогенна и некорумпирана политика, постигната с диалогичен, ненасилствен, а не с „радикален“, въстанически подход, напомнящ октомври-1917 и септември-1923. Но за това е нужна „Велика душа“ (Махатма – на санскрит), която става „Баща на нацията“, накратко – Махатма Ганди.
          Два месеца протести за оставка на Премиера и Прокурора, но политическото меню остава АДски отровно и тератогенните  фактори**** продължават да действат в българската политика: КН, ММ, ЦЦ, РР, АА, „Да, България!“, „Има такъв народ“….
        „Какъв народ сме, Минке, какъв народ…“ (Димитър Талев). Водени от фолклора „от две лошотии, по-малката лошотия е добротия“, гласуваме пак и пак за по-малката лошотия. Затова в България властват лошите – какокрация, последвана от какистокрация – власт на най-лошите.

Cui bono, Cui prodest  (В чия полза) са протестите? Когато парите сменят собствениците си (леля Ванга), се сменят собствениците на властта и медиите – сменят се и криптократите (скрити властници, наричани често задкулисие и паралелна държава).*****

Важнослов

През 1932 г. в книгата си The Wisdom of the Body (Мъдростта на тялото) професор Уолтър Кенън предложи концепцията за стабилност (homeostasis) на човешкия организъм. Докато някой напише книгата Мъдростта на политиката”, остава да се доверим на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто, човекът може много повече, отколкото си мисли”.

И на  Христо Фотев:

Не на площадите – а в нашите души

        Тя – Свободата – се изгражда и руши.

________________________________________________________________

 

* Matthew L. Lamb, Solidarity with Victims: Toward a Theology of Social
Transformation. New York, Crossroad, 1982.

 

** Las dos Españas (Двете Испании), описани от Антонио Мачадо, доведоха  Гражданската война в Испания през 1936–1939 г.

 

*** Описана в книгата „Структурата на научните революции (The Structure of Scientific Revolutions. 1st edition, University of Chicago Press, 1962) на Томас Кун. Там е написано: „Новата парадигма трябва да бъде не само различна, но и по-хубава“. Без научни знания за езикознание, иска ми се от съчетанието на думите „граждани и „раждане“ да става „изграждане“, креативно – не въстаническо – разграждане – ключови думи на свободата и демокрацията.

 

**** От гръцки teratos – уродство, тератогенни фактори са тези, които причиняват дефекти по време на вътреутробното развитие на човешкия ембрион. Съответно, политическата тератология е наука за аномалиите в българската политика.

 

***** Власт във властта (гръцки – kratos en kratei), държава в държавата (латински – status in statu), дълбока държава (английскиdeep state).

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *