vremeubezhishte

ОТВОРИ СЕ КУТИЯТА НА ПАНДОРА

g_chaldykov

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Най-популярната версия за митологичната Кутия на Пандора е, че в нея били затворени болестите и неволите на хората. Когато Пандора я отворила, всички болести и неволи, които боговете били скрили вътре, попаднали на Земята. Пандора се уплашила и затворила кутията, на дъното на която останала Надеждата.

Сега започна ускореното отваряне на българската кутия на Пандора, властта на Пандора (пандорокрацията) е в стихията си. И всички болести и неволи, така също липсата на емпатия и независимост и изобилието на алчност за власт се изсипват в 49-то Народно събрание, прокуратурата, съдебните институции, Народния театър „Иван Вазов“, футболни клубове и други места в Родината ни.

Това са прояви на „естественото  състояние”, за което е характерно „война на всеки срещу всеки. То не уважава „политическото състояние” (държавата, социалния договор), описани от великия английски философ Томас Хобс в книгата му „Левиатан. Материя и форма на държавната власт“, публикувана през 1651 г. Именно „bellum omnium contra omnes“ е мото на книгата. (Любознателно ми е какво щеше да напише Хобс за „изкуственото състояние“ – сега, във времето на изкуствения интелект, AI – artificial intelligence.)

Според Хобс естественото състояние на човека неизбежно се проявява, когато държавата е слаба. Непоносимостта на това състояние води мъдрите хора до сключване на обществен договор и образуване на държавата. Другото е „нищо и после нищо, и нищо, и после нищо“, nada y pues nada y nada y pues nada, както казват испаноговорящите.

Любомъдри читателю, никой не знае докога ще продължи и колко още ще се обостри войната между българските (гео)политици, разделяща народа на два антагонистични полюса. „Пошлото ни е заразило. Нещата, които в моето детство само съм чувала, че стават по кафани в циганските махали, ги изнесоха в ефира на националната телевизия. Засипаха ни с чалга, кючеци. Бъдете по-разумни – дайте възможност на българската култура да диша. Наложете не цензура, а чувство за мярка и добър вкус” – ни съветваше великата Гена Димитрова.

Замествам „ефира на националната телевизия“ с „Народно събрание, Народен театър „Иван Вазов“, футболни клубове и други места в Родината ни“ и посланието на Примата пак звучи актуално: „Бъдете по-разумни – дайте възможност на българската политика и общество да дишат. Наложете чувство за мярка, сътрудничество и независимост.”

Иначе ще продължаваме да живеем в две Българии: това, което възмущава едни, се възхвалява от други – отвратителен „порочен кръг“ (vicious circle) на българската политика и култура.

„Напълни се земята със злодейства“ (Битие 6: 11) – не само българската. Сократ въвежда концепцията за енкратия – „власт над себе се“, „самообладание“. Векове след това, „Перуанският евреин, който стана индианец” – приятелят на Марио Варгас Льоса – казва: „Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на Природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство селото може да изгори от светкавица“. И държавата – от непочтени, зависими политици.

Според друга версия Пандора отваря кутия, в който боговете били поставили най-висшите дарове и те се изпарили към небето, а на земята останала единствено Надеждата. Затова името Пандора означава „тази, която носи всички дарове“. Не означава, разбира се, нито Мария, нито Лена, нито Корнелия, нито Десислава.

Заглавието на четвъртата част на „Левиатан“ е „За кралството на тъмнината“ – тъмнината на незнанието, противопоставено на светлината на знанието. „Кралството на тъмнината е нищо друго освен заговор на измамници да се сдобият с владение над хората в сегашния свят, опит, чрез тъмни и погрешни доктрини, да изгасят в тях светлината“.

Големият въпрос е „ще бъдат ли осъдени измамниците“? И стигаме до парадокса на зелените ястреби, който гласи: „Най-краткият път за мир е въоръжаване на Украйна.“ И до „трагичното състояние“ – от съчетанието на посланици, ястреби и джендъри ни очаква „продължаваме престъпленията“ и продължаваме лъжите.*    Защото имат мъдри депутати, които ги избират, правителствата не се въртят, прогресират – за благото на Човека и Обществото.

Все пак, романът на Георги Господинов „Времеубежище“ спечели престижната международна награда за литература „Букър“ (International Booker Prize). Вижте и много успешното представяне на български ученици на световните олимпиади по математика, физика, информатика и химия: International Mathematical Olympiad: 6 място, International Physics Olympiad: 4 място, International Olympiad in Informatics: 6 място, International Chemistry Olympiad: 5 място, European Girls Mathematical Olympiad: 2 място.

Благодарение на приоритетното инвестиране в Образованието и Науката се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония, Южна Корея и Китай – у нас тигрите са само на манежа в цирк „Балкански“ и в зоологическите градини.

__________________________________________________________

* Една вечер през 1980-те години  Уилям Морено ме запозна с колумбиеца Фернандо Миранда и съпругата му – боливийката Нели – двамата студенти по медицина в София. Освен това, Нели преподаваше кечуанския език в Софийския университет. Поканихме я във Варна и Бургас да изнесе лекция за кечуанския език и култура. И сега помня как „всяка сутрин водачът на инките казвал на своите хора: „Не крадете и не лъжете!”, а те му отговаряли: „И ти също!”

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *