768x432жеижеище

ОБЪРКАНА ПОЛИТИКА ПРАВИ ОБЪРКАНА ДЕМОКРАЦИЯ

 

Мутации на гена за политически инверсин

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

       

 

 

 „Живеем във формална демокрация“ (Ноам Чомски) на „Хоризонталното общество” (Лорънс Фридман). Чомски е професор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, щата Масачузетс, САЩ, известен по света като MIT (Massachusetts Institute of Technology). Лорънс Фридман е професор по право в Станфордския университет в Станфорд, щата Калифорния, САЩ. Много хора в тези демократични общества са „нивелирани, хомогенизирани” продукти на медийното и политическото манипулиране. На индоктринирането (внушаване на идеи и доктрини) по Ноам Чомски.
Нашата демокрация е формална и хоризонтална. Сега аз прибавям и объркана (инверсна) и става: нашата демокрация е формална, хоризонтална и объркана (с-главата-надолу демокрация). “Опако общество”, както го нарича варненският математик Артур Кордон – главен марколог на България и майстор на изкуствения интелект в САЩ. Той е автор на книгата “Маркология – българските закони на Мърфи”. Според Артур Кордон маркологията изучава законите на българина Марко Тотев.*

          През юли 2008 г. в „Инверсни продукти” припомних за инверсното лечение на Хипократ – закачен на краката си, висиш с главата надолу, с цел болките в гърба ти да преминат. За тази цел сега се рекламират  „обратни лежанки“.
  В инверсната демокрация обаче, висяща с главата надолу е йерархията на ценности – в политиката, икономиката, образованието, науката, културата. Това не лекува, разболява обществото и хората – ражда се Homo inversus (инверсният човек). Пример-1: Директор на Световната банка е „кристална“ българка, а българите сме най-бедни в Европа. Пример-2: Имаме най-много доценти, професори и академици на глава от населението, а повечето ни университети са извън първите хиляда в света. Пример-3: Инверсният човек гледа шоуто на ИТН, НБГНИ, сега и на ПП, а не чете Вазов, Яворов,  Дебелянов, Фотев, Радичков, Антон Дончев. Пример-4: Държавата награждава мускули, проявили се на олимпийски и други спортни игри**, а не мозъци, проявили се в училища, университети, научни лаборатории и международни форуми.
Те заслужават много повече, ако искаме да реализират талантите си в България. Пример-5: Имаме европейски, световни и олимпийски шампиони, а няма басейни, игрища и стадиони в училищата и университетите – ученици и студенти да спортуват за здраве. Пример-6: Имаме десетки политически партии с програми за власт, а нямаме национална програма нито за демографската криза, нито за профилактика и научни изследвания на сърдечнометаболитните  болести – пред „очите“ на факта, че умират 190 българи на ден от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти (2019 г.).
     Какво е лечението? – запита философът и поетът Ралф Емерсън в знаменитата си лекция “Американският учен” (The American Scholar), изнесена на 31 август 1837 г. в Харвардския колеж в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ. И отговори: Man thinking (Мислещият човек).***
       Сега и българите си задаваме този въпрос. Когато станат мутации на гена за инверсин – протеин, който контролира ляво-дясната локализация на вътрешните органи, настъпва situs inversus viscerum – обратно разположение на органите в гръдната и коремна кухина: сърцето е вдясно (dextrocardia), черен дроб и жлъчния мехур – вляво, далак и стомах – вдясно. И намалена подвижност на сперматозоиди, което води до безплодие – още една причина за демографската криза в България.

По много събития, ставащи в българската политика, личи, че политиците и техните избиратели имат мутации на гена за политическия инверсин. Така се появява обърканото общество. Трудно се разбира кои политици, сега и кандидати за депутати и президент, са леви, десни, ляво-център или дясно-център. Кои са почтени и доброжелателни към българите и България. Как тогава ще избегнем situs inversus politicum? Няма ваксини за този „вирус“.

Крайно време е българските политици да научат нещо от еволюционните програми за намаляване на вредностите (harm reduction programs). Иначе ще продължаваме да живеем с (п)обърканата политика – тези, които лъжат и крадат управляват онези, които правят здравеопазване, образование, наука и култура.

________________________________________________________________
* Мърфология – наука за законите на американския писател Артър Блок, публикувана през 1977 г. в книгата му “Законът на Мърфи и други причини защо нещата се объркват”. Законите са кръстени на капитан Едуард Мърфи – инженер във военновъздушна база за експериментални катастрофи в Калифорния. През 1949 г. той казва следното за един техник в базата: “Ако има някакъв начин кабелите да се свържат грешно, той го постига”. В разговор във Варна, Артур обаче ми каза, че “законите на Мърфи отразяват проблемите на нормалните демократични общества, докато законите на Марко Тотев изразяват абсурдите на опакото общество като нашето.”

** Авторът е племенник на Васил Константинов – многократен шампион на България по спортна гимнастика и вдигане на тежести през 50-те и 60-те години на миналия век. Племенникът е трикратен шампион по гимнастика  за ученици (1954-1956) с отбора на Бургас. Следователно уважава труда и се радва на успехите на нашите спортисти. Тревожи се не от това, че тях ги награждават, а от това, че държавата не инвестира приоритетно труда на добрите учители, учени, лекари, писатели, поети и художници.

*** Лекцията “Американският учен”  е определяна за Декларация за интелектуалната независимост на САЩ. А много български интелектуалци правят  инициативни комитети за президенти на РБ – Пример-7 за Homo inversus.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *