„Имаме около три седмици до следващия пик на коронавируса у нас. За 7 седмици е достигнат върхът в предишната вълна, сега сме на най-ниското ниво, в момента заболелите са 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи, едва ли има седем седмици, има три седмици“. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб шефът му ген. Венцислав Мутафчийски.

Той даде данни и за смъртността: Тя не е достигнала до никакво плато, спаднала е до ниската стойност 7.9% и започнала да се качва пак.

Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята си на лош вестител, аз не мога да спестя факти, това е действителното положение, добави Мутафчийски. Той даде пример с ВМА – болницата, на която е директор – само в понеделник там са приети 13 души за един ден, толкова болни са приемани преди това за една седмица.

„Цифрите доказват, че има събуждане, в Кюстендил категорично, но и в други области“, обясни картата Мутафчийски.

Националният здравен инспектор Ангел Кунчев цитира данните на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм от четвъртък. Според тях 14-дневната заболяваемост е 90 на 100 000, което ни поставя на отново на 26-о място в ЕС, 6-о място на Балканския полуостров, а смъртността е 9.9%, което е 13-о място в ЕС.

 

 

Трета вълна на COVID-19 ни вкарва в непредсказуем сценарий за изборите

Трета вълна на COVID-19 ни вкарва в непредсказуем сценарий за изборите

Сегашните мерки – недостатъчни при новите щамове на вируса според Лъчезар Томов

„Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната вътре по области. 8 области в червената зона, най-високата заболяваемост е в Кюстендил, а най-ниска – в Търговище. Заразените се движат от 20 до 60 в осем области. София град се върна в червената зона“, обясни Кунчев.

Той добави, че пет страни от ЕС са в червената зона, като през целия февруари ще има покачване на заболяваемостта и у нас. Това можело да стане или по модела на Франция с бавно повишаване или както е в Португалия, Испания – изцяло нарастване на случаите, напълване на болниците и изживяване на кризата, както е в през ноември.

„Постигнатото е крехко. Европа е в патова ситуация, готви се за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а да бъдем готови за нея, ако тя дойде у нас, със силата, в която е в Европа в момента“, каза от своя страна здравният министър Костадин Ангелов, който отново даде пример с Португалия, където имало близо 14 000 жертви на коронавируса. „Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели“, заяви Ангелов. Той отново посочи, че София е в червена зона и има раздвижване на заболеваемостта от коронавирус, но успокои, че се следят числата на 12-часова база и във всеки един момент са готови да предприемат действия.

 

 

Ангел Кунчев допуска трета вълна от британския щам в края на март

Ангел Кунчев допуска трета вълна от британския щам в края на март

Южноафриканският вариант на коронавируса е много по-опасен

Шефът на НОЩ Мутафчийски призова медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни“, категоричен е той, посочвайки, че това, че фитнесите са отворени, не значи че са безопасни, „те са най-опасното място“.

„Валят сигнали от граждани, които виждат каква е ситуацията в зимните курорти и в моловете, съдържателите на хотели и съоръжения трябва да знаят, че не могат да се надвишават определен брой посетители и да се посещава със защитни средства“, коментира още професорът.

Данните изреди здравният министър Костадин Ангелов – 4380 PCR тестове, 5495 антигенните, 720 нови случаи, 7.3% положителните, 52 г. средната възраст на новодиагностицираните, 24 лица под 19 г. 2469 в болници, 2754 пациенти са в Интензивни отделения, 1070 са излекуваните, 40 са починалите, заетостта в болници е 32%, 38% в интензивни отделения, най-висока е заболеваемостта в Силистра, София, Шумен.

„Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число за излекувани сравнение с потвърдените случаи“, добави Ангелов.

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Дори малките ученици можело отново да преминат на онлайн обучение

Той е категоричен: „Мерките към момента остават такива, няма да се позволи лъкатушене, разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период“.

Границата между справедливо и несправедливо много се размива, каза здравният министър относно това дали ще се отворят ресторантите. По думите му те са „най-готови и са най-потърпевши“. За фитнесите Костадин Ангелов смята, че те са едно от най-опасните места, но сметката е, че когато те са отворени, ще влязат 10-20 000 души. „А ако се отворят всички ресторанти, направете сметка колко хора ще влязат там„, запита риторично той.

Националният инспектор Ангел Кунчев смята, че няма сигурно обяснение защо отново се покачва заболеваемостта от коронавирус и защо, например, точно Кюстендил е водещ. „Това е процес със стотици фактори, възможно е да е заради движение на хора и внос отвън, неспазване на мерките, възрастова структура, гъстотата на населението“, добави той.

Кунчев смята, че началото на трета вълна е разпространението на британския вариант, като процентите растат в цяла Европа. Той е в България, каза експертът, но „не трябва да се приема, че ситуацията в България е като в Европа“.

И даде пример: 33 положителни досега с британския щам, но това са насочено събрани проби на хора, пристигнали от Англия и на такива, при които има липса на S антиген.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев смята, че ако се разхлабят мерките, отново ще минем в предните редици по разпространение в Европа. Той призова за носене на маска и несъбиране на много хора на едно място, защото само това намалява епидемиологичното разпространение.

За изследванията на британския щам Катнтарджиев каза, че в Националния център могат да се изследват до 3000 проби седмично.

Костадин Ангелов: У нас са доказани 33 случая с британския вариант на коронавируса

Костадин Ангелов: У нас са доказани 33 случая с британския вариант на коронавируса

Вече има вътрешно предаване…