5986a13624248e0ce357a90efb94db6f-bcce5142b4ec43ed1e00ebe606e4a604-2

Ноле и Гриша направиха Fiesta grande Balcanica в София

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков и приятели

    

 

 

Човек е душа, която си служи с тялото. – Сократ

     Без приятелство животът е нищо. – Цицерон

     Следователно, към заглавието можеше да прибавя: Душата на приятелството ще спаси света, но не направих това, а накрая на статията написах Послепис за една филтърка.

Драги Новак Джокович и Григор Димитров, благодарим Ви за Великолепието на съвременния тенис, което представихте на корта в „Арена София“ и за Спектакъла на емоциите – в столичния нощен клуб! Стана La fiesta grande Balcanica, като в филм на магическия режисьор Неманя (Емир) Кустурица. Душите Ви, и нашите, се радваха – duende (испански – „много емоционално“) по балкански, бургаски, италиански, арменски, грузински, испански, латиноамерикански – невъзможно за „цивилизованите“ keep smilingговци пред и отвъд океана.  Защото балканците, бургазлиите, италианците, арменците, грузинците, испанците, латиноамериканците правим всичко с мозък-и-сърце (Brain-and-Heart) едновременно: Pro Bono Publico e Amicizia Cervello e Cuore („За доброто на обществото и приятелството по мозък-и-сърце“ – Brain-and-Heart Friendship).

„И това прави цялата разлика“ между нас, балканците, и keep smilingговците, както – по друг повод – е писал Робърт Фрост (1874–1963), професор по поезия в Харвардския университет, в поемата си The Road Not Taken (“Пътят, който не поех”), която завършва така:

I took the one less traveled by,

And that has made all the difference.

      Цитат на деня, 23 септември 2024 от научното английско списание Nature Briefing: „… Хубаво е да си представяме бъдеще, в което нещата се подобряват“ (When we imagine future, it would be nice to imagine a future where things got better). Английският биологът Крис Сандъм, хуманитарният изследовател Джо Уолдън и художникът Даниел Лок илюстрираха цитата в комикса им “Тъмни облаци, Ярки небеса” (Dark Clouds, Bright Skies), представяйки как може да изглежда едно устойчиво бъдеще: „Всичко, което трябва да направите, е да си представите бъдещето така, както го искате. Можете да предприемете и пътуване с кану с приятели и просто да говорите за това.“ – ЗАЕДНО:

Послепис за една филтърка

Една филтърка написа в един авторитетен седмичник: „Джокович е голям, но е чалгаджия“. И продължи да пише: „Но демонстрира изключително уважение към българите. Свалям шапка за уважението, което показа към страната ни. С извинение, Григор Димитров никога не е правил такъв жест.“

От тези думи за двамата велики тенисисти, гордост на Сърбия и България, за мен е ясно, че филтърката разчита повече на Декартовото Cogito ero sum*, отколкото на „Ние не сме мислищи същества, ние сме чувстващи същества, които мислят“ на проф. Антонио Дамасио (Институт по мозък и творчество в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис) в книгите му „Грешката на Декарт. Емоция, мисъл и човешкият мозък“ и „Looking for Spinoza: Joy, Sorrow, and the Feeling Brain“, както и в някои от неговите статии  (Damasio A, Carvalho GB. The nature of feelings: evolutionary and neurobiological origins. Nat Rev Neurosci 2013;14(2):143-52. doi: 10.1038/nrn3403; Carvalho GB, Damasio A. Interoception and the origin of feeling: A new synthesis. Bioessays 2021; 43(6):e2000261. doi: 10.1002/bies.202000261).

Напомням на мислещата филтърка, че в същия ден, сряда 25 септември 2024 г., когато написа:  „Джокович е голям, но е чалгаджия“, статията „Джокович израства с Бах, Моцарт и Бетовен“  на чаровната ѝ колежка Хортензия Маркова  беше публикувана в „24 часа. 168 истории“. Там пише, че младият Новак  е тренирал  по методите на легендарната треньорка Йелена Генич“, слушайки на корта симфонии от Бах, Моцарт, Бетовен и други класици. Новак е трениран и от Богдан Обрадович с песни на Beatles и сръбската рок група Elektricni Orgazam. „Слушай, Новак, трябва да следваш ритъма на песента. Всичко е свързано – казвал му Обрадович.

Каква възхитителна педагогика и  мъдрост на треньорите на Джокович! Как тогава  той да е „чалгаджия“ и как така Григор Димитров „никога не е правил  жестове за България“!?! Какъв по-голям и по-родолюбив жест искате Григор да напрви от този, цял свят да знае, че той е българин. И, че носителят на 24 и повече световни титли да дойде в София да играе с него благотворителен мач за Фондацията на Григор. И след това двамата да направят La Fiesta grande Balcanica в столичен нощен клуб!

Освен това, нека „великите сили“ да спрат да се надпреварват в правенето на самолети, ракети, танкове, дронове и други смъртоносни оръжия. А да правят всичко за доброто качество на живот на хората и на науката, образованието и културата (НОК)иначе Светът може да бъде НОКаутиран….. чрез войните!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*„Мисля, следователно съм“, а не „Мисля, следователно съществувам“, както ерудираният  Валери Найденов наскоро подсети подобни интелектуалци в една от неговите статии.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *