Coronavirus in Bulgaria Female Doctor Portrait hold protect Face surgical medical mask with Bulgaria National Flag. Illness, Virus Covid-19 in Bulgaria, concept photo

„Мамка му и правителство, никакво не се обажда“

 

g_chaldykov

 

 

Д-р  Георги Чалдъков

 

 

 

 

„България не е диалогична.

Тук само се кръстосват монолози.

Тук само се кръстосват интереси

на демагози и идеолози.“

Добромир Тонев (1955–2001), от „Голямото мълчание“

Не само България, и двете мулета (The Two Mules) на Жан Буридан (1295 – 1363) не са диалогични, когато не мислят разумно.  На приложената картина се вижда, че две, вързани с едно въже, мулета са поставени точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Двете мулета ясно по-казват, че сътрудничеството е по-добро от конфликта. Когато те се опитват самостоятелно да достигнат до купчината сено, двете остават гладни, и двете губят (lose-lose solution). Когато седнат и размислят – без някой да им налага решението си – те заедно достигат първо едната, после другата купчина сено и се нахранват. Така и двете мулета печелят (win-win solution).

 

 

 

С мулетата Жан Буридан предлага моралния детерминизъм: когато човек е изправен пред два възможни варианта, трябва да избира сътрудничеството, а не егоизма. Българските политици, поставени между леви и десни купчини сено, обаче, вземат и от едната, и от другата и продължават да властват.

Поведението на сътрудничество има и здравословен заряд. В книгата The Stress of Life, публикувана през 1956 г., професор Ханс Селие писа, че един от начините да намалим действието на вредния стрес (дистрес) е да си сътрудничим едни с други. Такова реципрочно поведение напомня на библейското „давайте, и ще ви се даде” (Лука 6: 38). И още, учените с магнитен резонанс (MRI) видяха, че едни и същи мозъчни структури и молекули опосредстват сътрудничеството, алтруизма и удоволствието. Но ние все още сме с примитивна  политическа, социална и персонална етика на реципрочността.

Тогава, кои политици могат да бъдат game changers, наистина – не по харвардски – да променят „правилата на играта“ за добро на българите? Политиците трябва най-после да осъзнаят думите на „междузвездния“ американски актьор Харисън Форд: „Спрете да давате власт на хора, които не вярват в науката. Избирайте лидери, които вярват на науката.“ – изречени през септември 2018 г. на Global Climate Action Summit в Сан Франциско. Другото е циничен популизъм и политически онанизъм.

„Мамка му и правителство, никакво не се обажда. Ами сега къде да го търсим? В тази държава всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал, не знаете ли вие правилника бе!“ Това е перифраза на „Мамка му и прасе, никакво се не обажда. Ами сега къде да го диря?! … На този пазар всички са дошли да продават, но никой не е дошъл да купува…” от разказа „Свирепо настроение” на Йордан Радичков.

„Тогава“, в статията си „Ние сме родени да кърпиме чуждите дрехи“, публикувана във вестник „Независимост“ на 28 април 1873 г., Любен Каравелов написа: „Кой помага на чуждите правителства да деморализират народът ни и да го направи неспособен за нищо? – Българете…“

          От съчетанието на „Урсу(ла)с“ („урсус“ на турски – лош човек)  и американизъм и от конфронтирането с Русия, какво ни очаква? Сега, в това свирепо време, един Алфа ястреб и един Усмивко, забравили българските и християнските ценности, продължават да дават уроци по евроатлантизъм. Докато в Унгария, Италия, Чехия и Полша политиците и Народът искат „Бог, Родина, Семейство“ – мото и на Конференцията за консервативно политическо действие, проведена през май 2022 г. в Унгария, където се събраха  политици от Европа и САЩ.

Ние още сме още ледников период на политическата етика. Затова за неопределено време се отлага настъпването на нещо ново, българско, хубаво, голямо, вечно – перифразирайки една мечта на унгарския поет Ендре Ади (1877 – 1919), изписана в поемата му „След конюнктурните човечета”.

Освен това, ако има правителство, министърът на търговията да знае, че има научни публикации, показващи, че по време  на  овулация (12 – 24 часа) жените пазаруват повече по-скъпи и по-секси продукти.

Декалог за политика (и експерта)

  1. Не си прави кумирдруги народи, не се кланяй и не служи на техните правителства, посланици и фондации.
  2. Сътрудничи и – едновременно – бъди независим  в отношенията си с тях. Защото сътрудничество, базирано на зависимост, е васалитет.
  3. Деколонизирай поведението си, защото „няма по-лошо за една държава от политици и интелигенция, отгледани от техния колонизатор“ (Махатма Ганди).
  4. Действай приоритетно за здравеопазването, образованието и науката.
  5. Спазвай приоритетно пробългарските и християнски ценности.
  6. Не изговаряй напразно името наНарода – нито предизборно, нито следизборно.
  7. 7.Не използвайнародни пари за преяждания, препивания, пътувания в чужбина и скъпо струващи PR съветници.
  8. Не бъди Homo circulus – човек на кръга около властта и олигарсите.
  9. Мисли и действай разумно и дългосрочно, а не мандатно и популистки.
  10. Не се прави на политик, бъди политик.*

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* В разговор с журналистка, Йоско Сърчаджиев пак ме възхити, особено с отговора си на въпроса “какво ще кажете за днешната политика?”. Сърчаджиев се замисли, потърси по-лесните за произнасяне думи, и отговори, че като момче бил доста палав и често се биели с момчетата от съседната махала. Тогава чичо Кольо го извикал и му казал “Йосо, не се прави на мъж, бъди мъж!”

Тогава си помислих, че всеки политик трябва да има един чичо Кольо до себе си, който  да му казва “Не се прави на политик, бъди политик!” Както онзи роб, който зад гърба на триумфиращия римски император му повтарял Memento mori (помни, че си смъртен).

      

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *