15401109_555895171272052_1355678915980116327_n

Къде отиваме,земляни?

22 април – Ден на Земята*
Къде отиваме,земляни?

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

Симбиотичната емпатия на земляните може да опази

      здравето на Земята.

 

Ex nihilo, ex materia, ex Deo или intelligent design, в началото е било безгранична празнота-Chaos(Хаос), от който се появила Земята –Gaia (Гея) в гръцката, Terra – в римската митология. Преди да се е знаело, че е сфера, Земята е мислена за плоско образувание, носено върху гърбовете на костенурки (англ. turtles all the way down). Едно „синьо топче” в галактичната провинция на Млечния път, фотографирано на 7 декември 1972 г. от космонавтите на „Аполо 17”.

През 1938 г. американският архитект Richard Buckminster (Bucky)Fuller (Бъки Фулър) публикува книгата си Nine Chains to the Moon – ако всички хора се качат един върху друг, те ще отидат и ще се върнат девет пъти от Луната. За първи път той нарича всич­ки земни хора „earthicans“(от Earth – Земя, Americans). Естествено на Земята живеят и други хора освен американци в САЩ. Затова по-точният термине „еarthlings“ –„земляни“, може и „земляци“.

През 1996 г. е  публикувана „Гея – нов поглед върху живота на Земята” – книга на английският учен Джеймс Лавлок. Там Тя е представена като саморегулиращ се суперорганизъм, в който атмосфера, хидросфера, литосфера, биосфера и ноосфера живеят симбиотично „за благото на всички”. Тогава може да е вярно, че „сърцето на земята е от злато”, както пише Ницше.

„Степента и скоростта, с които се случват нещата на Земята, обаче са толкова големи, че трябва да говоря”– каза неотдавна Джеймс Лавлок. И предупреди за настъпващата екологична катастрофа – прогресивното разруша-

ване на „къщата” (гр. οiκοs); съответно, екология – „наука за къщата”, икономика – „закони на къщата”. Преди хиляди години голяма част от Земята е скована от ледове. Последващото глобално затопляне на атмосферата запазва леда по полюсите и като снежни шапки по върховете на високите планини. Сега сме в цикъла на ускоряващо затопляне. Нарушаването на законите на къщата от свръхконсумацията на въглища, нефт и газ произвежда трилиони тонове въглероден диоксид (СО2), които като Дамоклиев меч висят над главите на земляните. И свръхотделянето на метан от дишането и храносмилането на кравите и овцете участва в топенето на ледовете в Гренландия и Антарктида. Защото не противодействаме на затоплянето, бури, урагани, цунами и наводнения убиват хиляди хора, къщи и дървета. Ако екологичните ни злодейства продължават, всяка година ще се произвеждат още милиарди тонове въглероден диоксид и метан – и в края на XXI-ви век температурите ще се повишат с 4–5 градуса, което ще означава нова климатична ера на Земята – ледените къщи на тюлените и мечките ще се разтопят, океани, морета и реките ще прелеят.

И ще:

… видим някой ден потресени,

печални, изумени, неподготвени

безмилостното бягство на дърветата,

на птиците,

на мравките,

на въздуха.

Убиваме безшумно хлорофила –

душата на дървета и цветя.

… Ще търсиме във себе си вината,

но късна може би ще бъде тя.

 

Това е „Предупреждението” на Христо Фотев за антропогенната същност на екологичния вандализъм – направено е много преди Джеймс Лавлок дапроговори. И преди да са проведени 21 световни конференции за климата –  от 1992 г. досега.

Така, в ерата на човека(антропоцен),глобалното затоплянее в голяма степен резултат на съвременния ледников период на човешкия (и политически) морал, характеризиращ се с екстремна алчност, хедонизъм и агресия.

И „напълни се земята със злодейства” (Битие 6: 11).

И големите въпроси остават: (i)кога земляните щенаучим уроците по емпатия към Земята, и (ii) кога ние, отантропосферата,ще престанем да живее антагонистично с атмосфера, хидросфера, литосфера и биосфера- „във вредана всички”.

И кога някой нов Ницшеще възкликне:„сърцето на човека е от злато”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* И Ден на Рита Леви-Монталчини – родена е на 22 април 1909 г. в Торино, Италия. Тя е първият учен в света, създала концепцията за клетъчните растежни фактори – протеини, които стимулират растежа на различни видове клетки. През 1986 г. тя получи Нобелова награда за медицина за откриването на растежния фактор за нерви (nerve growth factor –NGF).. Със своите 103 години живот (1909-2012) и огромен опити ерудиция на учен, учител и сенатор, Рита Леви-Монталчини допринесе изключително много за научния и обществен живот на Италия и света. Тя изгради научно-изследователски мост между два века, по който вървят поколения учени от цял свят (Aloe L, Chaldakov GN. The multiple life of nerve growth factor: Tribute to Rita Levi-Montalcini (1909–2012). BalkanMedical Journal 2013;30:4–7. DOI: 10.5152/balkanmedj.2013.003; Чалдъков Г. Ромул, Рем, Рим и Рита.  От: Homo Janus Bulgaricus. Второ издание. Издателство Морски свят, Варна, 2017.  стр. 246-248).

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *