prodanov.07-b514e1d7

Константин Проданов: Безобразие е закона да допуска вечни концесии

Константин Проданов: Безобразие е закона да допуска вечни концесии. Те по същество са форма на приватизация на важни за държавата сектори.

 

Безобразие е закона да допуска вечни концесии, те по същество са форма на приватизация на важни за държавата сектори, срещу която, уж, управляващите се обявиха против. Това заяви в ефира на БНТ председателят на АБВ Константин Проданов. „Вечните концесии са факт. В разпоредбата изрично се казва, че концесията може да бъде толкова дълга, колкото е необходимо на концесионера да си избие вложението. Това на практика означава вечно. От една страна управляващите заявяват „повече няма да правим приватизация“, но вечната концесия си е по същество приватизация. Това е безобразие,нека някой да ми покаже в кой закон, в така наречените западни държави, има подобни разпоредби“, посочи той.

Във връзка с темата лидерът на Алтернатива за българско възраждане припомни и други заявени, но неизпълнени предизборни обещания от управляващата коалиция. „Някои хора обещаваха триста лева минимална  пенсия, сега се оказа, че 300 означават 200. Т.е. излиза, че е ок да се излезе и да се обещае предизборно по 2000 лева заплата на всеки, а после като се дойде на власт ще излезе, че под 2000 лв. са имали предвид 500 лв. Призивът ми е да не се разминава толкова лесно, когато се разправят откровени лъжи“.

Като доказан финансов експерт Проданов бе призован и за коментар по отношение на влизането на България в еврозоната. Той бе категоричен, че страната ни е длъжна да участва в преговорния процес и да влезе в така наречената „чакалня“ за еврозоната. По думите му при настоящото състояние на финансовите пазари и икономическата действителност в Европа, страховете от ръст на инфлацията и драстично повишаване на цените са преувеличени. „Може да има известно закръгляне нагоре при определени цени, но това ще бъде по-скоро в рамките на статистическата грешка. Някои неща ще са леко нагоре, други леко надолу. По-скоро негатив е, че при въвеждането на еврото няма да водим самостоятелна монетарна политика. Т.е. друг ще ни определя основния лихвен процент и др. Но пък ако разгледаме позитивите, подобряването на инвестиционния климат в страната, ако щете това, че нашата банкова система ще има директен достъп до спасителните механизми на Европейската централна банка, всичко това води след себе си, в идеалния случай разбира се, по-интензивни финансови потоци към страната ни, повече инвестиции, по-ниски лихвени проценти за кредитиране на бизнеса и хората, по-стабилна банкова система. Влизайки сега в чакалнята на еврозоната, това не ни ангажира с някакъв конкретен етап в бъдеще, в който трябва да влезем. То просто нидава възможност да сме част от този преговорен процес. Ако натам тръгнат, образно казано, нещата, че не ни допадат правилата, по които ще се играе играта… Всъщност по силата на нашия предприсъединителен договор, ние сме длъжни да станем част от еврозоната, но там няма срок. Т.е. може да стане така, че да сме вечните чакащи, ако така преценим. Надявам се обаче, че няма да стане така.“

Константин Проданов отговори и на въпрос, свързан с искането на АБВ за забрана на ДОСТ. „За атаката срещу ДОСТ аз поемам цялата отговорност, защото това е лично моя инициатива. Разбирам ги, че се опъват, шамаросахме ги здраво, мисля че им трябва повече, защото те наистина, с това брутално вмешателство на Турция във вътрешните ни работи, без малко не влязоха в парламента. Следващия път, когато има избори може и да влязат, ако това безобразие продължи. Мисля, че имаше достатъчно доказателства и индикации за директно участие на представители на турската държава в изборния процес, за финансиране на ДОСТ.“

Проданов отговори и на безпочвените и абсурдни обвинения на Лютви Местан, че АБВ атакува ДОСТ заради користни цели, насочени срещу членството на България в ЕС и НАТО. „Не аз ходих да се крия в руското посолство, Местан ходи да се крие в турското. Не разбирам как българската евроатлантическа интеграцияминава през Анкара. Нека да ни обясни той това. Забраната на ДОСТ трябва да е кауза завсеки патриотично мислещ българин, като тук не става конкретно въпрос за партията, а за явлението ДОСТ. Трябва да се пресекат издъно тези опити да се влияе на нашия вътрешнополитически процес, особено през вероизповеданията, и то от страна на външни сили. Виждаме какво става в Македония“.

В заключение председателят на АБВ изрази становище и относно изявлението на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи. Той коментира и реакцията на българската държава по случая. „Определено е непремерено, звучи провокативно на дата като 24 май. Според мен обаче, той знае точно какво казва и в този смисъл не трябва да оставяме без реакция това изказване. Ако аз бях външен министър на България, надали щях да изразявам през фейсбук възмущението си, има си официални канали. Трябва обаче да се има предвид и поговорката, че крушката си има опашка. Ние в последните пет години (чрез определена държавна институция, бел. ред.) агитирахме, че щяхме „да пляскаме“ руснаците, обявихме ги за най-голямата заплаха за сигурността в региона. Е, после няма защо да се учудваме, че те ни третират с пренебрежение, защото в крайна сметка дипломацията е двустранен процес“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *