Prodanov_BTV

Константин Проданов-АБВ за Китай

Константин Проданов:  Всичко което управляващите правят по отношение на Китай е или погрешно или безвъзвратно закъсняло. Новият път на коприната е геостратегическият проект на столетието.

„По отношение на Китай, всички действия, които предприема правителството ни са първо – безвъзвратно закъснели и второ – погрешни. Тази инициатива „16+1“ реално е активна от 2013 година, а ние чак сега се сетихме. Междувременно нашите съседи са с пъти по-високи китайски инвестиции от нас.“ Това заяви в ефира на БТВ експертът икономист и член на НС на АБВ Константин Проданов. „Да погледнем конкретния форум сега. От една страна ние имаме Цветан Цветанов, който буквално се изплю в лицето на китайците, заявявайки, че са глобална заплаха за сигурността.

От друга страна – сръбският премиер подписва с Китай не кредитна линия, а инвестиция за над един милиард, с който ще се изгради тази скоростна отсечка, която свързва пристанището  в Пирея, което китайците взеха, през Атина, Скопие и до Будапеща. Т.е. има огромна разлика между това, което добиват нашите съседи и тази кредитна линия, за която се говори по отношение на България.

Китайците са ни казали, че имат един милиард и половина кредитни линии, за които ако им предоставим читави и интересни за тях проекти, те могат да ги проверят и одобрят. Но тук, забележете, не става дума за инвестиции, а за кредит. При инвестицията инвеститорът носи риска, а при кредита – този, който дава парите чака да му бъдат върнати с лихва“, заяви Проданов и посочи, че даването на кредитни линии е един от китайските модели на експанзия по света и страната ни трябва да е много внимателна при договарянето на подобен род сделки.

„Другата стъпка, която сме направили накриво, например е това, че правим образно казано „китайско министерство“. На тази позиция трябва да се сложи човек, който разбира от Китай, който говори китайски. Тук става дума за 2000-годишна империя. Тук символите са много важни. Имаме достатъчно хора, които са способни. Трябва да престанем да търсим позиция за един човек (Лиляна Павлова, бел. ред.), който сега, след края на европредседателството ни, изведнъж остава без работа.“

Константин Проданов бе призован за коментар и по отношение на предложението България да влезе едновременно в банковия съюз и чакалнята за еврозоната. „Страната ни успя да постигне обвързване на участието ни в банковия съюз с чакалнята за еврозоната, но това не е достатъчно за да ме прави оптимист. Има прекалено много условности в това обещание, което са ни дали.

Те казват, че има набор от мерки, които трябва да предприемем и в съдебната система, и във финансовата ни система. Искат проверка на качеството на активите в банковия ни сектор, синхронизиране на законодателството ни и редица други изисквания. Това им дава възможност след една година да ни кажат, както е с Шенген, че още не сме готови и че влизането ни ще се отложи“, посочи Проданов. Той припомни известната притча за моркова и тоягата, като заяви, че пред България се размахва поредния морков, но не е ясно дали страната ни ще успее да го достигне.

„Все пак това, което се случи е положителна стъпка, но аз лично мисля, че ние постигнахме минимума от това, което можеше да бъде постигнато. Можеше много по-активно да лобираме в посока на присъединяването ни към еврозоната. Имаше и стъпки, които можеше да предприемем към стабилизиране на финансовата ни система и към адаптиране на законодателството ни“, заяви той . По думите му България може да въведе еврото най-рано след три години.

Експертът обаче е категоричен, че страната ни не трябва да прибързва, защото еврозоната тепърва се променя и ние можем да търсим изгодни за нас варианти, свързани с изискванията за синхронизация на данъчните системи, вноските в рисковия фонд на еврозоната и др. Според него големият плюс, който страната има в момента е фактът, че правителството е заложило елемент на необратимост в стремежа си към въвеждане на еврото, което ще пресече всякакви спекулации, че

България ще излиза от ЕС, от валутния борд, или че страната ни може да се ориентира към евразийски съюз с други източни държави.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *