kak-da-se-predpazite-ot-hranitelno-natravyane-prez-lyatoto (1)

Как да се предпазите от хранително натравяне през лятото?

 

 

Летният сезон е в разгара си и въпреки извънредната ситуация и противоепидемичните мерки, които продължават да са в сила, първите туристи вече се отправиха към плажовете. Почивката край брега на морето предразполага да отпочинете качествено, докато придобивате бронзов тен. За съжаление, лятната ваканция може бързо да бъде развалена от неприятно хранително натравяне. В горещото време, случаите на хранително натравяне не са рядкост. За да не си развалите почивката, вижте кои са най-честите причинители на хранително натравяне и как да се предпазите.

  1. Какви са причинителите на хранително натравяне?

По своята същност, хранителното натравяне е болест, причинителите на която са различни бактерии, паразити или техните токсини, които се намират във вече приетата храна. Сред най-честите причинители е бактерията Ешерихия коли, която в горещото време се размножава изключително бързо и може да доведе до неприятни последици за тялото, когато бъде консумирана заразена храна. Няма да усетите веднага, но до няколко часа ще се появят симптомите.

  1. Как да познаем хранителното натравяне?

Не е трудно да познаете, че сте станали жертви на хранително натравяне, тъй като то протича с остри симптоми. Сред най-често срещаните от тях са гадене и повръщане, чрез което тялото се опитва да се пречисти от приетата храна. Те обикновено са съпътствани и от стомашно разстройство, силни болки в корема и крампи и висока температура. Ако сте от късметлиите, симптомите могат бързо да отшумят и след няколко часа вече да няма и следа от тях. В други случаи обаче това състояние може да продължи и няколко дни. Ако симптомите не отшумят бързо, най-добре е незабавно да потърсите лекарска помощ, тъй като продължителното повръщане може да доведе до обезводняване на организма.

  1. Кои хора са по-уязвими от развитие на хранително натравяне?

Някои групи са по-податливи на хранителни натравяне. Малките деца са първи в този списък, тъй като стомасите им са чувствителни. Възрастните хора над 65 години също трябва да са внимателни за консумацията на потенциално заразени храни. Третата група, която е потенциална жертва на неприятното натравяне, това са бременните жени.

  1. За консумацията на кои храни трябва да внимаваме?

Лекарите препоръчват да бъдете внимателни и да избягвате консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка, тъй като е много възможно тя да бъде заразена. С най-висок риск са всякакви непреработени продукти от животински произход – мляко, яйца, месо. Затова е добре да избягвате консумацията им, доколкото това е възможно.

Храните, които се продават на сергии със съмнително ниво на хигиена, без съхранение в хладилник, като дюнери  и друга бърза храна, също крият потенциални рискове. В това число влизат и любимите на всички  през летния сезон – морски дарове. Когато купувате или решавате да поръчате доставка на морска храна, най-добре е тя да не бъде сурова и да е поръчана от заведение, което се ползва с добра репутация.

  1. Още няколко съвета, за да се предпазите

Макар и очевиден, този съвет е много важен. Мийте внимателно ръцете си преди всяко хранене. Ако вие сами приготвяте храната, е важно повърхностите и съдовете, които използвате, също да са добре почистени. По този начин ще минимизирате опасността от развитие на опасни бактерии.

Уверете се, че храна, която готвите или сте поръчали, е добре почистена и напълно сготвена. В случай, че това не е така,  не я консумирайте. Ако ви остане храна, която сте решили да изядете по-късно, то непременно я сложете в хладилника.

Спазвайки тези съвети, ще минимизирате възможността да станете жертва на хранително натравяне и да прекарате почивката в болница, вместо на плажа.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *