11699

Какво ни причиняват глупостите на Ненчев

Изцепките на властта не минават безнаказано, руските медии заслужено правят България на дармадан заради нелепите измислици на военния ни министър

Дума

Снимка

Колаж clubz.bg

„Залитане на фантазията“ се казва в коментар, публикуван тези дни в известната руска информационна агенция „Новости“. Медиите в Русия са пълни с подобни коментари, които заслужено поставят страната ни на мястото й. Очевидно правителството ни не се интересува от това каква представа за България създават неговите министри. Бойко Борисов – също. Предлагаме текста на РИА „Новости“ едно към едно. И един въпрос – кой ще потърси отговорност от Ненчев за нанесения национален ущърб?

Полети на фантазията
Михаил Шейнкман, РИА „Новости“

Нашите „братушки“ нещо съвсем се омотаха. Оплетоха се в показанията си. Първо министърът на отбраната Ненчев пред целия свят обвини Русия за нахлуване, както той се изрази – „в българската зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО“. Преброи десетина случаи през юни, нарече ги „провокация с неизвестна цел“, отчете се за „превантивните мерки“ и поиска отговор. Получи го. От Москва дадоха да се разбере, че „не знаят друга такава страна, където така свободно“ трактуват географията (от известната песен „Я другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек“). Все пак „пространство на НАТО“ сред нейните понятия няма. А що се отнася конкретно до България, тя не интересува изобщо нашите самолети, изпълняващи учебни задачи над Черно море. Изглежда, именно това засегна София най-много.

Току-що тя взе думите си обратно. „Претенциите не са свързани с нарушаване на въздушното пространство на България“, съобщи сайтът на тяхното Министерство на отбраната така, сякаш не неговият началник преди това се изцепи с пръст в небето. Проблемът, оказва се, е, че Русия не им дава отчет. Колко обидно! „Те летяха без включени транспондери, без отличителни знаци и без да им предоставят предварително плана на полетите си. Всички тези случаи били зафиксирани от българските ВВС и от системите на ПВО на НАТО“, се казва в изявлението на военното ведомство.
Изобщо в Москва още след Ненчев се скъсаха от смях. Виж ти – „превентивни мерки“. А сега стана още по-смешно.

Първо, как те в своя алианс фиксират всичко, е известно – предварително и по разпореждане. Няма хванати инциденти – не е важно. Има ли транспондер или няма, не е важно. Второ, може би искат и ключовете от апартамента, където са парите, да им дадем. Впрочем на това българите биха се съгласили много по-охотно, отколкото на плана на руските полети. Съвсем сигурно от този план кяр не пада. А им се иска. Може би именно затова официална София показва колко й се ще да лети, защото живее в мизерна бедност.

Роден да пълзи, българският елит вече се опита някак да се докосне до небесата, когато обяви, че закрива въздушното пространство за руския трафик към Сирия. Много важно, заобиколихме ги и минахме без тях. Ние техния демарш дори не го забелязахме. Ей това и сега ги възмущава. Но вече по прибалтийски ги стимулира. Получава се, че те също имат геополитическо значение, щом Русия не ги зачита. Логиката е малко съмнителна. Но е напълно в техен стил. Та те и своя авиогараж наричат военновъздушни сили. Остатъци от съветския разкош, които се нуждаят от спешен ремонт.

Този ремонт квалифицирано може да бъде направен пак само в Русия. Но там не бива – нали е вероятен противник. Току-виж така ги преформатирали, че със задницата напред да започнат да летят. Бяха се подредили да помогнат поляците. Но ръцете им не растат откъдето трябва, бичат откровена халтура. И чисто по партньорски поискаха такава цена, че след такава реставрация най-бедната страна в ЕС ще трябва да признае, че между днешния ден и бъдещето има само МиГ-ове. А бйджет вече няма. Именно заради западните преференции те се опитват да надскочат себе си. Не става. Видимо, не на се научили още на всичко от по-оправните прибалтийци. Ония „ловят“ руска авиация десетки пъти на седмицата. И никога не искат отговор, за да не налетят на истината. Така си изкараха и разширяване на НАТО.

Що се отнася до самолетите с изключените транспондери, може би е по-добре българите да попитат своите чии са те. Защото американците имат навика да летят инкогнито. В същия юни само професионализмът и реакцията на руските диспечери опазиха два международни пътнически лайнера от сблъскване с разузнавач на САЩ, който смяташе, че добре се е скрил в коридора на гражданския ешелон. Впрочем, своите София вече попита. Веднъж и за цял живот.

Превод Велиана ХРИСТОВА

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *