OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изхранването на червеногушите гъски по-важно от отглеждането на зеленчуци

„Зелена“ организация застава против изграждане на оранжерии, за да храни птици

Изхранването на червеногушата гъска, опазването на дебелоклюната чучулига, туриликата, черногъбеното каменарче и др. видове птици в защитена зона „Калиакра“ е много по-важно от отглеждането на продукция за изхранване на населението на Р България според  „Българското дружество за защита на птиците“ .

„Зелената“ организация възразява срещу инвестиционно намерение за изграждане на оранжерии и напоителни съоръжения в землището на село Свети Никола, община Каварна. Тя изисква от министъра на околната среда и водите да бъде извършвана процедура за съвместимост на инвестиционното предложение с защитената зона, въпреки, че според регионалната инспекция по околна среда и води – Варна предложението „не би оказало значително отрицателно въздействие“. Дружеството настоява да не бъдат одобрявани каквито и да е инвестиционни намерения в този район.

Въпреки че са спазени всички законови изисквания, отчетена е степента на биоразнообразието и са взети необходимите разрешения от институции, БДЗП възразява срещу оранжерии и съоръжения за напояване, защото „ще пречат“ на зимуващи видове птици.

Благодарение на реакцията на Национална асоциация „Българско Черноморие“,  обществеността и медии една нагласена поръчка предназначена за „зелени“ организации, която ще определя броя на точно тези птици беше прекратена.  Ваня Григорова – изпълнителен директор на изпълнителната агенция по околна среда, подаде документите си за пенсиониране и спря поръчката за броене на животни и местообитания. Тук може да намерите информация за поръчката: https://eea.government.bg/bg/obyavi/obshtestveni-porachki-2016/10_OTP.

Като прикачени файлове прилагаме писмото на БДЗП до министъра на околната среда и водите и решение на регионална инспекция по околна среда и води – Варна.

Колеги, Национална асоциация „Българско Черноморие“ Ви поздравява по случай настъпването на светлите Коледните празници! С пожелания за здраве и успехи!

От Управителния съвет на

Национална асоциация „Българско Черноморие“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “Изхранването на червеногушите гъски по-важно от отглеждането на зеленчуци

      1. несебърлия

        Тези тарикати „природозащитници“ много му умеят да дърпат пари от бюджета и европрограми. Но ще им се види тесен света, ако продължават да бият по туризма България. Сега и оранжериите им били криви. Пазили природата трала -ла-ла-ла. За пари майка си и баща си биха продали. Наглеци!

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *