2111590002

ЗА ЩЪРКЕЛИТЕ И HOMO EMPATHICUS

 

Или умението да приютиш пролетта

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

Целият ми живот е отишъл за спасяване на животи.

Сафет Халид

“За мишките и хората“ е книга на световноизвестния Джон Стайнбек, за която всички поне са чували. Сега у нас стана известна книгата „За кучетата и хората“ – бездомни (отприютени) и гладни, забравили, че са били добри приятели на човека, кучетатане само хапят, изяждат хора.

2111590002 2111591166Добре, че дойдоха щъркелите и още по-добре, че има много добри хорав село Зарица – на 62 км от Силистра, на 16 км от Главиница.

                                Студено ми е – приеми ме в своите

                                обятия на селска Богородица! –

помолиха щъркелите, познаващи „България“ от многократните си посещения в нея. И от поезията на Христо Фотев, който е в програмата по български език в родните им училища. (Известно е, че тези грациозни, но умни птици, са полиглоти – колкото страни посещават, толкова езика изучават.)

  • Здравейте, тази вечер спасихме пет щъркела, които бяха буквално сковани и замръзнали от поледицата в село Зарица. Приютил съм ги на топло, дано да съм направил добро – писа Сафет Халид на 18 март 2018 г. във Facebook. И показа показа фотографии на щъркелите,задомени в къщата му.
  • Спасителю на животи, изпълваш ме с лъчезарно възхищение – да си жив-и-здрав дълголетно!

И му изпратих една от книгите ми с есета. С пожелание да ги чете и на

щъркелите.В едно от  есетата, озаглавено „Бедни, но мъдри“, пише за научните изследвания, показващи, че колкото е по-ниско финасовото и социално ниво на човек, толкова той е по-разумени съпричастен.*А българските политици?

 

След това писах на една прекрасна бургасоложка(етнограф, приютяващаспомените на родния Бургас). Тя, от еволюционна позиция, напомняйки английското „пътят до ада е покрит с добри намерения“, „упрекна“Сафет, че е приютил щъркелите.

  • Аз не знам дали и при щъркелите е доминиращаЧарлс Дарвин-овата и

Хърбърт Спенсър-овата метафора survival of the fittest(оцеляване на най-приспособените в естествения подбор).От съвременната еволюционна биология на човека се знае, че оцеляване на най-хубавите(survival of the nicest – не в силиконовия, а в алтруистичния смисъл) е по-жизнена проява на Човека, отколкото оцеляване на най-приспособените.Именно тя е направила Homo empathicusот Зарица.** Затова толкова много хора се възхищават на грижите му. Днес – за щъркелите, утре – за „скованите изамръзнали“ хора.

  • Запалих печката. Затоплих ги. Купих хубава риба.Дадох им да ядат.

Сега щъркелите са добре. Няма никакъв проблем.Жизнени са. Като се оправи времето, ще ги пусна. Сега  обаче е минус 7 градуса– писа ми Сафет Халид.

  • Като отлитат ще те аплодират със звучните си клюнове – на бис над

цялото село. И над България – далеч от НС и МС.А ти, СафетХалид, ще направиш телевизионно предаване „Стани добър“ – напук на „Стани богат“.

Нови думи във „Възхвала на думите“ на Христо Фотев:

Зная аз,че птиците най-ясно ме разбират,

но нямат думи те във своя глас!

Прекрасни думи – Маса! Стол! Театър!

Прозорец! Свобода! Бургас! Готов!

България! Живот… Живот! И вятър!

И милост! Дон Кихот! Здравей! Любов!

Любов! И скръб! Любов…

Приютявам, Подслонявам,  Гостоприемствам!

Ум – умение, сърце – сърцение!

Животи!

*Brienza JP, Grossmann I.Social class and wise reasoning aboutinterpersonal conflicts across regions, personsand situations. Proceedings of the Royal Society B 2017; 284: 20171870. DOI: 10.1098/rspb.2017.1870.

** В селоЗарица иманеща от Ричард Докинс-оватамеметика – гените на културата и образованието, предадени от Мехмед Мюзеккя Джон (15 март 1895 – 3 април 1974) – учител и поет, който е живял и творил в селото.Признанието Джон Новатор получава още като млад учител в родното си село Звенимир, където за първи път през 1911 г. въвежда светското обучение. В пет села построява училища. От 1994 г. се организират тържества в негова чест. През 1997 г. е създадена Фондация “Мехмед Джон” и  читалището в  Зарица носи неговото име.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *