768x432y5y5ye5y

Заплашена е свободата в Интернет

Приемането на Директивата за авторското право заплашва свободата в Интернет

Българска национална асоциация Активни потребители призовава българските членове на Европейския парламент да отхвърлят мандата за преговори, приет от комисията по правни въпроси и да се възобнови доклада за изменения, така че потребителите да бъдат адекватно защитени.

Една от най-важните добавени ценности на Интернет е, че позволява на потребителите да бъдат творчески и свободно да упражняват свободата си на изразяване. Например, те искат да ремиксират музика, да създават видеоклипове с песни във фонов режим и да споделят всичко това със своите приятели и семейства в социалните медии.

За съжаление докладът на правната комисия в ЕП ограничава свободата на изразяване на потребителите и налага строги ограничения върху способността им да създават и споделят онлайн съдържание. Ако бъде приета в настоящия си вид Директивата ще принуди онлайн платформите автоматично да спират качването на много от тези ежедневни и легитимни творения от потребителите.

Най-спорните текстове от директивата са член 11 и член 13. Първият защитава с авторско право дори заглавията на журналистически статии, което би ограничило почти напълно споделянето или цитирането им.

С него се въвежда ново сродно право в полза на онлайн изданията, познато като „данък върху линковете“. Наречено е така, защото защитава онази малка част (snippet) от съдържанието на дадена статия, което се вижда при споделянето на линк към статията в някоя от социалните медии или пък излиза в търсачки като Гугъл.

Ако чл. 11 бъде приет, то социалните медии, търсачките и другите платформи ще бъдат задължени да сключват лицензионни споразумения с медиите, ако не искат да показват на потребителите си просто голи линкове.

Според член 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.

Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганти, като Google, Facebook и Youtube.

Това създава предпоставки за масова цензура и ще убие по-малките интернет платформи, тъй като технологията за подобни филтри е скъпа и с нея разполагат само споменатите интернет гиганти.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *