1(27)

Европейски депутати предлагат внедряването на „интелигентни села“ в ЕС и България

Целта е  по-добра свързаност и развитие на селските райони

 

В отдалечените райони в ЕС, само 37% от домовете са имали високоскоростен интернет през 2021 г., каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели, един от инициаторите на идеята за „смарт села“

 

 

България се нарежда на предпоследно място в ЕС по степен на навлизане на цифровите технологии. Страната заема едва 26-о място сред 27-те държави-членки в Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото на Европейската комисия (DESI) през 2022 г. ЕК наблюдава напредъка на държавите членки по отношение на дигиталните технологии и публикува годишни доклади за DESI от 2014 г. насам. Резултатът на България се подобрява средно с 9% на година през последните пет, но предвид класирането, този темп на растеж е очевидно недостатъчен. Поради това са крайно необходими мерки, насочени към изграждането на модерна и сигурна цифрова инфраструктура и увеличаването на достъпа до онлайн услуги за граждани, предприятия, публични администрации и институции, особено в селските и отдалечените райони.

 

Тази седмица в своята реч в Испания пред членовете на Европейския парламент и Хосе Луис Родригес Сапатеро, бивш министър-председател на Испания, евродепутатът Атидже Алиева-Вели коментира класирането на България в DESI и предложи решения за подобряването му, по-специално когато става дума за цифровизация на селските региони:

 

„Все по-широко разпространената употреба на ИКТ в различни области на живота води до промени както за гражданите, така и за организациите. Въпреки това, заедно с новите възможности за социално-икономическо развитие, идват и нови рискове, свързани с появата на нов тип неравенства. Една от тези заплахи е цифровото разделение, особено между градските и селските региони.

 

Скорошният ни опит доказа, че цифровизацията може да преодолее физическите разстояния, за да ни предостави възможности и услуги, независимо къде живеем – стига да имаме добра цифрова свързаност. През последните няколко десетилетия, обаче, дигитализацията изостри различията между селските и градските региони, където трябваше да ги смекчи.

 

Концепцията за „интелигентни градове“ вече дава плодове в цяла Европа. Логичен следващ ход за нас е да разработим „интелигентно село“. Имаме задълбочена стратегия и подходящи технологии за съживяване на селските региони, обръщане на тенденцията на обезлюдяване и защита на хората от бедност.

 

Кризата с Covid показа ясно, че цифровата свързаност не е лукс. Ако тя е фундаментална, тогава бързата, надеждна и стабилна цифрова инфраструктура е основата. През последните десет години вече е постигнат значителен напредък в предоставянето на широколентов интернет достъп за европейските домакинства. В Европейския съюз 70% от домовете през 2021 г. са имали високоскоростна интернет връзка, спрямо 16% през 2013 г., според Евростат. Но в селските региони, които трудно могат да получат интернет покритие, само 37% от домовете са имали високоскоростен интернет през 2021 г.

 

Това растящо цифрово разделение между градските и селските региони е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени гражданите и предприятията в Европа. Като родител на проекта „интелигентни села“, аз силно вярвам, че ЕС, националните, регионалните и местните власти трябва да засилят сътрудничеството си, за да осигурят приличен достъп до интернет и цифрови услуги в ключови области като здравеопазване, образование, обществени услуги и социално приобщаване“, сподели г-жа Атидже Алиева-Вели.

 

Участието и ангажираността на обществеността и на всички заинтересовани страни е от решаващо значение за постигането на успешна цифрова трансформация. Ефективните публично-частни партньорства, правилните стимули и правилните технологии са основни съставки за преодоляване на цифровото разделение. Тук ключова роля играят технологичните компании и тясното сътрудничесво между ЕС, национални и местни власти, и IT секторa. Една от международните компании, която подкрепя това мислене и е с най-сериозен принос за развитието на „интелигентни села“, е Huawei, като компанията разработва смарт решения в 5 ключови области: селско стопанство, образование, здравеопазване, енергия и транспорт и счита, че те трябва да бъдат приоритетно дигитализирани и в България.

 

Атидже Алиева-Вели коментира още: „В Брюксел няколко колеги и аз основахме Европейския форум за интелигентни села, за да създадем платформа, от която движението за интелигентни села може да работи. Тя е предназначена да бъде връзка между публичната и частната сфера. През последния законодателен мандат успяхме да осигурим повече от 4 милиарда евро в различни фондове на ЕС от настоящата многогодишна финансова рамка на ЕС. Нашият Европейски форум за интелигентни села е тук, за да помогне на селските общности да идентифицират и усвоят тези средства, като същевременно свързва развитието на интелигентните села с частни инвеститори, които вероятно ще се чувстват по-удобно да инвестират в проекти, които са преминали през контрола на Европейската комисия.

 

Визията на Европейския форум за интелигентни села (ESVF) включва устойчива, справедлива, демократична и сплотена Европа, в която гражданите се фокусират отново върху своите местни общности и комуникацията лице в лице, и се гордеят и развиват своите отдалечени райони и селски общности. С помощта на технологиите, прилагани по интелигентен начин, може да се подобри качеството на живот на всеки гражданин и да се даде възможност на хората да се концентрират върху това, което е от съществено значение за техните семейства и самоусъвършенстване. Когато интелигентните технологични инструменти са взаимосвързани и в постоянна комуникация помежду си, получената нова интелигентна инфраструктура ще бъде по-голяма от сбора на своите части и непрекъснато ще се подобрява, благодарение на способността си да се самонастройва.“

 

СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИЧНИ КОМПАНИИ И ТЕХНИЯТ ПРИНОС КЪМ КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИНТЕЛИГЕНТНИ СЕЛА

 

Технологичният сектор има сериозен принос за развитието на дигитализацията днес в градовете, като един от иноваторите с най-сериозни разработки за развитието пък на концепцията „интелигентни села“ е Huawei. Компанията работи основно в 5 области:

 

  • Селско стопанство: Huawei работи усилено върху прецизно земеделие, интелигентни напоителни системи, системи за наблюдение на земеделски култури и почвата и прецизно животновъдство чрез 5G, дронове и стабилни мрежи от свързани сензори, захранвани от изкуствен интелект.

 

  • Образование: Huawei осигурява широколентова свързаност на училища в европейски селски и отдалечени райони, особено в Румъния и България. Компанията прави сериозни инвестиции в дистанционно обучение и виртуални класни стаи в селски и отдалечени райони, с единна облачна платформа за преподаване с решения от край до край, позволяващи интерактивно преподаване в реално време.

 

  • Здравеопазване: Huawei инвестира в телемедицински решения и приложения, включително дистанционни консултации в реално време и дистанционна диагностика за пациенти в селски и отдалечени райони.

 

  • Енергия: Huawei работи много през последните години върху интелигентни решения за слънчева енергия, по-специално струнни слънчеви инвертори. Huawei също така предоставя решения за микромрежи за преобразуване на слънчевата енергия в електрическа, което е от съществено значение за селските райони.

 

  • Транспорт: Липсата на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили (EV) в селските райони е една от най-значимите пречки пред внедряването на електрически транспорт там. Huawei може да помогне за решаването на този проблем и да увеличи гъстотата на инфраструктурата за зареждане на EV в селските райони.

 

Основана през 1987 г., Huawei е водещ световен доставчик на инфраструктура за информационни и комуникационни технологии (ICT) и интелигентни устройства. Компанията има повече от 197 000 служители и работи в над 170 държави и региони, обслужвайки повече от три милиарда души по света.

Визията и мисията на Huawei е да предостави цифрови технологии на всеки човек, дом и организация за един напълно свързан, интелигентен свят. За тази цел компанията стимулира повсеместната свързаност и насърчава равния достъп до мрежите; компанията има за цел да предостави облачни услуги и изкуствен интелект до четирите краища на земята, за да осигури превъзходната изчислителна мощ там, където е необходима; Huawei изгражда цифрови платформи, за да помогне на всички индустрии и организации да станат по-гъвкави, ефективни и динамични; предефинира потребителското изживяване с помощта на изкуствен интелект, като го прави по-персонализирано за хората във всички аспекти на живота им, независимо дали са у дома, в офиса или в движение.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *