160129615044328

доц. Атанас Мангъров :Нека всяка жаба да си знае гьола!

Ето какво написа доц. Атанас Мангъров – началник на детското отделение на Инфекциозна болница в София:

„Аз съм инфекционист, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Нека всяка жаба да си знае гьола.

Българският лекарски съюз излезе с позиция в която осъжда поведението на „някои“ колеги лекари. В позицията си те не споменават моето име, но цитират мои изказвания. Всичко, което съм казал, съм го казал въз основа на професионалните си знания и опит. Аз съм инфекционист, имам диплома по инфекциозни заболявания и по педиатрия, председател съм на една от комисиите, които дават специалност по инфекциозни болести, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата.

Ако бях хирург, да, тогава, може би, някой би могъл да каже, „Tози пък какво разбира?!“. Затова, с цялото ми уважение към БЛС, нека всяка жаба да си знае гьола. Ако някой се разболее от инфекциозна болест, ще извикат инфекционист, не коремen хирург, епидемиолог или микробиолог.

Общата смъртност в България през 2020 г. – по-ниска спрямо 2019 г., въпреки пандемията

В началото на пандемията, когато се наложиха всички мерки, това се направи, за да не се препълнят болниците. Поне така казваха. Сега, когато цяло лято хората бяха на море, по плажове, на протести и тн., какво стана? Препълниха ли се болниците? Позицията на Българския лекарски съюз се появява сега, защото с идването на есента ще се увеличат всички респираторни заболявания.

Сега виждам, че се възобновяват брифингите на Националния оперативен щаб. Не разбирам защо се прави това, защо е необходимо? В интензивно отделение има 30 човека. През последните месеци отчитаме положителни приблизително между 4 и 6 процента от направените тестове, но никой не казва колко от тези тестове са контролни и потвърждават за втори или трети път вирусът при пациент.

Ако отнесем данни на национално ниво, може да се каже, че приблизително толкова е процентът на заразените в страната. И какво от това? Някой брои ли по същия начин колко хора са се заразили с вируса на хепатит Б?

От друга страна починалите, тези няколко човека, които ги съобщават всеки ден, те са част от общата популация и общата смъртност за страната. Никой не знае обаче, колко от обявените починали са починали заради коронавирусната инфекция и колко са починали заради другите им заболявания, но са били положителни и за нея.

Ако вземем например мононуклеозата, до 35 годишна възраст почти няма човек, който да не е срещал Епщайн-Бар вирусът. Значи, ако изследваме всички починали в страната, над 95% ще са положителни за антитела срещу него. И какво от това?

Има връзка между позицията на Българския лекарски съюз и възобновяването на брифингите на Националният оперативен щаб, разбира се. Аз съм специалист по инфекциозни заболявания, тази специалност не ми е дадена от БЛС, а аз съм част от БЛС, като такъв лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За какво изобщо говорим тогава? С цялото ми уважение към БЛС но… Инфекциозните заболявания са от моята компетенция, затова коментирам. Не за да правя напук на някой. Според мен позицията на БЛС не е професионална, а политическа и проправителствена. Прави се опит всичко да започне отначало.“

……………………………………………….
Шведският модел е успешен :https://www.flagman.bg/article/220071

Print Friendly

Автор: flagman.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *