original_RS49768_NEIL1205_PCA2013_Dimitar_Danchev_Neil_Stoddart

Димитър Данчев и неговия път към успеха

 

 

 

Димитър „Куул“ Данчев от Пловдив е българинът, спечелил най-много пари от покер за всички времена. В кариерата си той е участвал в десетки турнири на най-високо ниво, като общата сума на печалбите му е малко над 3 милиона и 700 хиляди долара. Зад него остават Симеон Найденов с 1.4 милиона долара и Атанас Георгиев с 1.1 милиона долара. Всички други български покер играчи все още не са преминали психологическата граница от 1 милион долара печалби.

 

Днес най-успешният български покер играч се радва на добро финансово състояние и признание в покер средите. Със сигурност животът му е мечта за много българи. Той пътува ежеседмично до различни точки на планетата, за да вземе участие в най-престижните покер турнири. През редките моменти, в които Димитър е в Пловдив, той използва времето, за да посети някой от мачовете на любимия си футболен отбор Ботев Пловдив.

 

Според него късметът е най-малкият фактор в покера, а спокойствието и добрата дългосрочна стратегия са далеч по-важни за всеки, който иска да постигне големи успехи в тази игра. Данчев казва, че разликата между професионалния покер играч и аматьорът е в това, че аматьорите гледат чиповете и си представят пари, докато за професионалистите чиповете си остават чипове.

 

През 2013-та година Данчев постига най-големия си успех като печели втория по престиж турнир в света Карибиън Адвенчър. За победата си Митко прибира награден фонд от 1 859 000 милиона долара, но не бива да се заблуждаваме, че победата му идва лесно. Нищо подобно. Турнирът продължава 6 дни, като всеки ден се играе средно по 8-10 часа. В турнира участват 987 от най-добрите покер играчи в света, повечето от които професионалисти, платили входна такса от 10 000 долара, за да вземат участие в турнира. Данчев печели входа си от сателитен турнир, в който влиза с такса от 700 долара. Успехът му има международен отзвук, но естествено най-голям е интересът в България. За кратко време Данчев дава голям брой интервюта пред българските вестници и телевизии, където разказва своята история.

 

Вторият голям успех на Данчев е през месец юни 2013-та година на 44-ия Annual World Series of Poker. Входът за този турнир е 5000 долара, но част от играчите успяват да се преборят за билет, спечелвайки някой от сателитните WSOP турнири, където входните такси са далеч по-ниски. Можете да се класирате в главен WSOP турнир директно от сателитите Main Event Passport в Poker Stars. Понатрупал самочувствие след големия си успех през януари, Данчев се яви на този турнир като един от фаворитите за спечелването му. За съжаление на него и на феновете му, той не успява да се пребори за първото място и да вземе златна гривна. В крайна сметка Димитър завърши четвърти, а съответно на трето и второ място завършиха американците Винченцо Бартело и Кари Катц. Белгиецът Давид Китай спечели турнира, като именно той беше с най-много чипове през по-голямата част от надпреварата. За първото си място Давид Китай получи златна гривна и парична награда от 224 хиляди долара. Все пак, четвъртото място на пловдивчанина не е никак лошо класиране, защото с него той се утвърждава като един от фаворитите претендиращи за челните места във всяко състезание.

 

През май 2014-та година Димитър Данчев завършва на второ място на $1,500 No-Limit Hold’em Shootout, който се явява сателитен турнир на WSOP. Данчев влиза в турнира с вход от $1500 в компанията на още 947 участника. Пловдивчанинът стига до финалната маса, където са още Джон Лейн, Стивън Люб, Дъглас Фостър, Джош Арие, Дейвид Трейгър, Шон Бюса, Макс Колман и Алекс Болотин. Именно Болотин се оказва непреодолимо препятствие за нашия представител. Преди двамата да останат сами на масата, те отстраняват безапелационно останалите играчи. Отстранен е и соченият за фаворит Джош Арие, който печели No-Limit Hold’em World Championship през 2004-та с награден фонд 2,5 милиона долара. Победителят в $1,500 No-Limit Hold’em Shootout успява да се справи с Данчев, като го принуждава да заложи всичките си останали чипове и го побеждава. Алек Болотин прибира награден фонд от 259 000 долара. Все пак, можем да се съгласим, че второто място на Димитър Данчев е успех, още повече че за него той получава награден фонд от 160 000 долара.

 

Последният голям на успех на Данчев е третото място в турнира HKD $20,000 от серията ACOP. Входът е 2,580 долара, а общият награден фонд само 49,559 долара, далеч по-скромен от този на турнирите, на които обърнахме внимание по-рано. Все пак, по-малкият награден фонд може да се обясни с факта, че в турнира участват само 22 играчи. Състезанието се проведе в Макао, а компания на Данчев на финалната маса правеше и друг българин- Атанас Кавръков. В крайна сметка двама си разделиха третото място и прибраха по 4,245 долара. На първо място завършиха Кити Куйо и Джейсън Мо (и двамата от САЩ), като получиха по 10,738 долара от наградния фонд.

 

Трудно е да се каже дали Димитър Данчев ще успее някога да повтори най-големия си успех, но е сигурно, че всеки може да стане професионален покер играч.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *