98b88aacac666332cb3932d7b1e06907

Депутат на Путин Пьотр Толстой: Ще купим цяла България

Според Калфин Толстой „ще си счупи зъбите в България“, Кадиев иска реакция от „Единна Русия“, „Протестна мрежа“ настоява за проверка на ДАНС

Пьотр Толстой, известен руски телевизионен водещ и бъдещ депутат от партията на Путин „Единна Русия“, изрази намерение Русия да купи цяла България. Той бе сред интервюираните от кореспондента на БНТ по повод проведените в неделя парламентарни избори в Русия, на които Толстой се кандидатира.

„Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия“, заяви кандидат-депутатът от „Единна Русия“.

На реплика на кореспондентката на БНТ: „Пожелаваме му, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България“, Пьотр Толстой отговаря: „Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

Пьотр Толстой е дългогодишен журналист и водещ в контролираната от Кремъл телевизия „Първи канал“. Наложена му е забрана да влиза в Украйна заради агресивната му позиция, изразявана в ефир, в подкрепа на анексирането на Крим.

В началото на тази година той се включи в предварителните избори на „Единна Русия“ и убедително спечели място в листата на партията за изборите за Държавна дума. Като се има предвид абсолютната изборна победа на „Единна Русия“, Пьотр Толстой, който е правнук на писателя Лев Толстой, ще бъде един от новите депутати в парламента.

Откровенията му пред БНТ за изкупуването на България предизвикаха възмущение, като първите реакции са на политици от левия спектър.

 
Калфин: България не е за продан

„България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България“, коментира кандидат-президентът на АБВ и коалиция Ивайло Калфин.

Георги Кадиев: Изказването е враждебно към България

Независимият депутат Георги Кадиев разпространи позиция на своята партия „Нормална държава“, в която окачествява изказването на Толстой като враждебно и настоява за реакция на българското Външно министерство.

„ПП #НормалнаДържава изказва силна загриженост по повод изказването на известния руски журналист и телевизионен водещ и кандидат-депутат от управляващата партия „Единна Русия“ Пьотр Толстой, дадено в отговор на въпрос на журналистка на Канал 1 на БНТ.

Считаме неговото изказване, че „скоро България ще бъде изцяло купена от Русия“ за враждебно към България и се надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой.

Становището му, че „ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено“ и че „не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация“ е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.

Политическа партия #НормалнаДържава счита, че при очакваното избиране на г-н П. Толстой в състава на Държавната дума, Министерството на външните работи трябва да изрази протест по повод тези изказвания, както и да бъде уточнено дали те представляват и официалната позиция на партия „Единна Русия“.

 

Протестна мрежа: „Единна Русия“ да се разграничи от думите на Толстой

„Протестна мрежа“ също реагира на изказването на Пьотр Толстой. Организацията е изпратила писмо до премиера, председателя на парламента и министрите, както и до посланика на Русия у нас.

„Протестна мрежа“ настоява Министерския съвет да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия“ извинение и разграничаване от думите на Толстой. Организацията иска още ДАНС да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването му.

„На 18 септември Пьотр Толстой, кандидат-депутат и член на Висшия съвет на управляващата партия в Русия е интервюиран от репортер на БНТ. На пожелание от страна на българския репортер „Пожелаваме му, ако влезе в Думата да води доброжелателна политика към България“, Пьотр Толстой отговаря:

„Разбира се, просто ще я купим цялата(България). Половината от крайбрежието вече купихме.“

Горното изказване на руски политик от управляващата партия е повече от арогантно и показва свойското отношение на Кремъл (освен, ако ръководството на „Единна Русия“ не се разграничи от своя представител и кандидат) към България. Изказването на политик от ранга на Толстой накърнява достойнството на българското общество и държава и не може да бъде счетено за лична гражданска позиция или мнение.

Малко преди въпросното изказване, руският политик заявява: „Нужна е дълбока реформа в Европейския съюз. Смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия.“ При тълкуването на двата цитата не може да не изникне въпросът: България в „зоната на националния интерес на Русия“ ли е, след като от части е „купена“, а целта е да бъде купена цялата?

Ако това е официалната политика на управляващата партия в Русия, то това е очевидна заплаха за националната сигурност и цялостта на България.

Като български граждани настояваме Министерският съвет на Република България да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия“ извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой.

Настояваме Държавната агенция „Национална сигурност“ да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването на Пьотр Толстой“.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *