15f96e64eddadf9eac120478b7548665

Декалог за ученика и студента

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

Професор по клетъчна биология
Здравейте, Любознателни!

 

  1. В началото бе „Kойто суче, той ще сполучи” – перифраза на „Koйто УЧИ, той ще сполУЧИ”.
  2. „Напред! Науката е слънце,/ което във душите грей!” – не само на 24 май, а непрекъснато, през целия живот (LLPLifelong Learning Program, също, Laboratory, Library, Pub). Бъдете любознателни и човеколюбиви – знанието и добротата правят силата.
  3. Следвайте дидактичната каскада: от информация към знание, към начин на мислене. Чувствайте знанията като майчиния си език. Пренесено към образованието по медицина, превръщайте информацията за клетъчните Молекули, Структури и Функции (МСФ) в знание за патогенезата на Болести, тяхната Превенция и Терапия (БПТ) – това е творческо пътуване от аудиторията-до-болния (bench-to-bedside, B2B) прочетете учебника ми „Клетъчна биология“, 2014 и Principles of Cell Biology, 2022*.
  4. Да учиш, без да мислиш, е безполезно. Да мислиш, без да учиш, е опасно (Конфуций). Think outside the box.
  5. Да учите мозъка без да учите сърцето си, не е учене въобще (Аристотел).
  6. Когнитивният потенциал е симбиоза на мисли и чувства – превръщайте ги в полезни и красиви действия.Be thinker and doer, both.**
  7. Изпълнявайте съвета на родителите си: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? – първо да уча, след това да се веселя – обратната хронология е безсмислена. Така както и да учиш без да се веселиш!
  8. Развивайте моралните си рефлекси – взаимно се уважавайте и обичайте. Създавайте brain-and-heart friend/ship (BHF). И не злоупотребявайте с толерантността на родителитe и учителите си, която е базирана на мъдростта на Йордан Радичков.***
  9. Здравословен стил на живот и добро образование осигуряват добро качество на живот. Повече плодове и зеленчуци и физическа активност (спорт за здраве), никога тютюнопушене, никога наркотици!
  10. Имайте куража да преминете поне веднъж на червено по пътя на науката, за да направите своя зелена пътека в него. Да постигнете своя Еврика ефект.

Тогава можете да кажете: Vox Studentium vox Dei!

* Учебникът е издание на BioMedES Ltd., Aberdeen, United Kingdom.  www.BioMedEs.biz

Директор на изданието е Професор Denys Wheatley – един от най-авторитетните клетъчни и канцер биолози в света.

 

 

*** “Един циганин имаше няколко циганчета. Те бяха черни като дявола. Веднаж циганчетата се втурнаха в една локва, почнаха да си играят в нея и станаха по-черни от дявола и по-мръсни от дявола. Излезе старият циганин пред катуна, видя черните и мръсни деца в локвата и възкликна от умиление: “Лебеди мои!”

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *