alio6a-pametnik.jpghnhnh

ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ

ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ:

ПОКАЯНИЕ ОЗНАЧАВА ПРОМЯНА НА МИСЛЕНЕТО

 

Д-р Георги Чалдъков

 

     Слабият никога не иска прошка. Прошката е признак на силния.

     Прощавайки се сте свободни да се съсредоточите върху нещо

     наистина  ползотворно.

Махатма Ганди, „Съвет към БКП-БСП“

 

До 1944  г. пронемските български правителства убиваха комунисти. Веднага след 9 септември 1944 г. просъветските български диктатори убиваха демократи – с решения на комунистическия, наричан за благозвучие „народен съд“. След това политбюро на ЦК на БКП изпращаше невинни българи в концентрационни лагери, наричани  – пак за благозвучие – трудово-възпитателни общежития (ТВО), а всъщност лагери за изтезания и смърт – на дунавския остров Белене (1949-1959),  на каменната кариера край Ловеч (1959-1962), в село Скравена, Ботевградско (1961-1962) и в други ТВО, пръснати из цяла България – копия на ГУЛАГ (на съветски, Главное управление лагерей и мест заключе́ния).

От „България, която убивахме“ (1944-1989) да стигнеш до „България, която обичаме“ (2016) е нужно:  покаяние, разкаяние, промяна на мисленето и чувствата – metanoia (на гръцки). Още повече, че бездейства действащият Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.

В една от поемите си в „Поговорки и песни“ (Proverbios y Cantares) Антонио Мачадо пише за Las dos Españas (Двете Испании) – това е противопоставянето на демократичното и монархичното мислене на испанците, което по-късно се превърна в Гражданска война.

Безспокои ме, че виждам подобен раздорен заряд и в „двете лица на българите“ – демократичното и комунистическото. Дано най-после БКП-БСП се вслуша в съвета на Махатма Ганди и дано най-после демократите престанат  да слугуват на Джордж Сорос и НПО. Тогава Las dos Bulgarias ще „се съсредоточат върху нещо наистина  ползотворно“ – сътрудничество за доброто на родната България.  Амин!

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *