768x432

ДВА УРОКА ЗА КОАЛИЦИЯ

 

 

Д-р Георги Чалдъков

 

IMG_2276Урок на Буридановото магаре

Според Буридановото магаре, наречено така на името на Жан Буридан(1295-1363), две, вързани с едно въже, магарета са поставени точно по средата между дв екупчини сено – с еднакъв размер икачество. Когато всяко едно се опитва самостоятелно да достигне до„своята“ купчина сено, двете остават гладни, и двете губят (lose-losesolution). Когато седнат и размислят – без някой да им налага решението си- те заедно достигат първо едната, после другата купчина сено и се нахранват. Така и двете мулета печелят (win-win solution).

Урок на таралежите

Било много студено и много животни измирали отстуд. Таралежите, като видели това, решили да се обединят в групи – да се топлят взаимно, но бодлите на всеки един наранявали съседите им. Тогава те решили да се отдалечат и започнали да умират от измръзване. По-умните таралежи обаче се съгласили – без някой да им налага решението си- да приемат бодлите на другите и по този начин се научили да живеят с малките рани, нанесени им от общуването с най-близките.

Magister dixit

Ако политиците не приложат(поне) тезидва урока при съставяне на правителствената коалиция, пак ще се отложи– за неопределено време – настъпванетона нещо ново, българско, хубаво, голямо, вечно – перифразирайки една мечта на унгарския поет Ендре Ади,който в началото на XX век в „След конюнктурните човечета” написа:

 

Сега пируват конюнктурните човечета,

но за строежа камъните вече са готови.

Все пак ще дойдем да извършим

нещо ново, маджарско, хубаво, голямо, вечно.

 

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *