Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) настоява за регламент, който да позволи бабите да могат да продължат да продават собствената си земеделска продукция на фермерските пазари. Позицията на асоциацията е по повод подготвяна забрана за тази практика. Тя е залегнала в промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, публикувани за обществено обсъждане от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

От организацията отбелязват, че е честа практика в малките населени места в определен пазарен ден хората да продават домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. от личната си градина на поставени от общините сергии, на малки масички, на импровизирани щандчета от кашони и щайги, както и директно от камиона или багажника на колата. Предлагат се също мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Това се наблюдава дори край пазарите в големите градове, включително в София. С предлаганите от служебното правителство промени това ще бъде забранено, а общините ще могат да налагат глоби на нарушителите.

Ще бъде забранено извършването на търговска дейност извън предоставените за ползване части от имоти и съоръжения за търговия. Забранява се и поставянето от ползвателите на допълнителни собствени съоръжения, които не са съгласувани с организатора на пазара, или са извън предоставените за ползване части от имоти. Ще бъде забранено също извършването на търговия от моторни превозни средства, импровизирани поставки, куфари, колички, кашони, поставени на земята или от ръка.

С публикувания за обществено обсъждане законопроект се урежда дейността на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни. Пазарите се разделят на постоянни, временни или за определен ден или дни от седмицата, като въвеждат редица правила за функционирането им. Храни на фермерски пазари ще могат да продават само регистрирани земеделски производители, занаятчии, които предлагат занаятчийски храни и са регистрирани по реда на Закона за занаятите, както и бизнес оператори.

Ще се изискват задължително и документи за съответствие, произход и качество. Въвежда се и изискване да има организатор на всеки пазар за фермерски или занаятчийски храни, който да следи за спазване на новите разпоредби.

Председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски коментира, че бабите, набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи. Той подкрепя идеята да има регламент, но смята, че трябва да се помисли и как най-дребните стопани да получават сертификати.

АЗП подкрепя мерките за регламентиране на търговията в определени места и фермерски пазари. По думите на Майорски това обаче не трябва да ограничава конкуренцията и достъпът до тях на реалните земеделски производители, коментира Пейо Майорски.

„Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, коментира още Пейо Майорски.