kuche-smet-marta

Да кажем стоп на кучешките акита!

KNIGI I KUCETA1

 

Имате ли идея как да се справим с екскрементите на четириногите по паркове и градинки?

1

Имате ли идея как да бъдат накарани собствениците на кучета да не изакват домашните си любимци на непозволени за тази цел места или просто да си носят пликчета и да събират екскрементите им. Повече от очевадно е, че общинските наредби за тази цел остават само на книга; знаците, оказващи, че е забранено за кучета, стърчат като никого нестряскащи плашила; групите във фейсбук си остават само групи във фейсбук; снимките с кучешки акита и коментарите по медиите не трогват виновните, а децата ни продължават да газят, пипат и да играят сред фекалии. И чак когато в България се заговори за бум на болните от кучешка тения (недай си Боже – да се надяваме всички собственици на кучета да са отговорни и да обезпаразитяват любимците си), държавата „ще се вземе в ръце“ и ще действа „мигновено“, а кучешките акита ще станат държавен приоритет.

4

Ето в какво се изразява същността на кучешката тения и къде се нарежда  България по отношение на заболеваемостта. Половозрялата форма на  ехинококозата, наричана още кучешка тения паразитира в червата на някои  видове месоядни бозайници. Ларвната форма се развива във вътрешните  органи на бозайниците, включително и човека. Не е възможно заразяване  човек – човек. Заболяването има хроничен характер, води до значителни загуби  в животновъдството и частична загуба на трудоспособност сред населението.  Жизненият цикъл на паразита преминава през краен гостоприемник, каквито  са представителите на семейство Кучета , и междинен гостоприемник –  тревопасни бозайници, гризачи и човек. До момента са известни пет паразитни  вида, като четири от тях паразитират у човека. В България са регистрирани  случаи с два от видовете – Echinococcus granulosus и Echinococcus multilocularis.  Въпреки че инвазията с втория паразит е много по-опасна и с по-неблагоприятен изход, то стопанско и социално значение има Echinococcus granulosus. Той е широко разпространен сред селскостопанските тревопасни животни и домашните кучета. Широкото разпространение на паразита, липсата на осведоменост сред населението за същността на заболяването, както и лошата обществена и лична хигиена са причина ехинококозата да е актуално заболяване за страната за първото и началото на второто десетилетие на XXI век. Ехинококозата е пример за неконтролируемо увеличаване на заразени хора в сравнение с 1976 г., когато България се е нареждала на второ място по ограничаване на ехинококозата сред населението. Към 2011 г. България е на първо място по заболеваемост сред страните в Европейския съюз и надвишаваща с пъти регистрираните за година случаи в следващите страни, посочени в статистиката.

Оказва се, че проблемът с кучешките изпражнения не е само български. Има го навсякъде по света. Но като че ли в другите страни се търсят начини за разрешаването му. И след като не действат традиционните методи – от типа глоби, държавни институции и органи на местно самоуправление залагат на непопулярни и иновативни идеи.

В Щатите например преди време цял парк бе осветен от кучешки акита. В един от парковете на Кеймбридж бе създадена първата в света биогазова уредба, захранвана от кучешки екскременти. Проектът е идея на 33-годишния американски художник Метю Мадзот, а творението му бе наречено „Искрата на парка”. То се състои от две цистерни, към които е монтиран газов ретрофенер. В цистерните се произвежда метан от кучешки фекалии, които захранват фенера. Според замисъла на художника скромното пламъче на фенера е нещо като вечен огън, който трябва да напомня на минувачите, че е необходимо да се пази природата, да бъдат намалени емисиите на парникови газове и да се прилага творчески подход към получаването на енергия.

2

Жителите на Кеймбридж, които разхождат кучетата си в парка, можеха да  си вземат от сандъче под фенера биоразграждащи се пакети, в които да събират акитата на любимците си, след това да ги пуснат в специален контейнер и да завъртят колело, с което да вкарат акитата в инсталацията за биогаз.

В Йерусалим пък бяха решили да правят  ДНК тестове на кучешките изпражнения, за да може градът да се похвали с чисти улици. Идеята на местната управа бе да бъде взето ДНК от всички 11 000 регистрирани четириноги домашни любимци, за да може по него да се идентифицират виновниците за екскрементите по тротоарите. Така собствениците, които не събират изпражненията на кучетата си, ще бъдат глобявани.

Досега в Израел са били въвеждани най-различни мерки, имащи за цел да намалят количеството на кучешките изпражнения по улиците и тротоарите – раздаване на безплатни торбички и упътване към място, на което почистените екскременти могат да бъдат изхвърлени. Преди няколко години дори проф. Одед Шосейов от университета “Hebrew” в Йерусалим създаде специално устройство, превръщащо изпражненията в прах без миризма.

В Мексико пък срещу кучешки екскременти можеше да получите безплатен Wi-Fi. Интернет порталът Terra бе направил опит за съдействие на градските власти, като създаде уникална по рода си машина, „разменяща” безплатен Wi-Fi срещу кучешки изпражнения.

Необичайното устройство бе разположено в 10 парка на Мексико. Неговият принцип на работа е изключително прост – всеки собственик на домашен любимец трябва да събере екскрементите му в найлонова торбичка и да ги постави на специално създадено за целта място. Машината измерва грамажа на фекалиите и в размяна на тях предоставя безплатен Wi-Fi. Колкото повече кучешки екскременти донесе един човек, толкова повече минути на неплатен достъп до интернет получава. Така, например 70 г изпражнения се равняват на 20 минути безплатно ползване на Wi-Fi.

3

Във Франция пък три  студентки в сферата на IT създадоха  приложение за смартфон, което да показва къде се намират  кучешките изпражнения в Париж. Те смятат, че това е проблем за френската столица. Основната идея на начинанието им е да мотивира местните власти да се погрижат за изход от неприятната ситуация.

Заради проблема в Берлин пък бе проведена голяма международна конференция. „Хората не мислят – те просто си вземат куче и един ден откриват, че техният домашен любимец също ходи по голяма нужда“, бе казал шефът на специализираната фирма „Градът и кучето“ Кристоф Вюлнер.

Време е нещо по въпроса да се случи и в България. Трябва да се стигне дотам, че само да сънуваме кучешки акита. А това ще бъде добре, защото според съновника „сънуваш ли изпражнения от животни, значи те очаква лично и семейно щастие“.

Бел.ред.:Публикуваме този материал ,защото той илюстрира „ползата“ от кучешките фекалии и необходимостта да преустановим тяхното разпространение.

Print Friendly

Автор: Ралица Петрова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *