Georgi_Parvanov-12

Георги Първанов: Енергетиката ни може да дърпа напред икономиката на България

 

Енергетиката ни може да дърпа напред икономиката на България. Това заяви в ефира на Нова телевизия основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Позицията му бе изразена в отговор на журналистически въпрос по темата за АЕЦ „Белене“ и съдбата на реакторите, които вече са в България, както и обвиненията от страна на десницата, че по проекта са загубени много средства. „Винаги съм настоявал, когато има някой, който мисли, че има едни пари, които са „хвърлени на вятъра“ или които са прибрани в нечий джоб, то това да се докаже. Толкова управления се смениха, в това число и въпросните десни политици бяха във властта, защо не извадиха данни? Големият въпрос е, че ние имаме нужда от такава енергетика. Това е нашият най-модерен отрасъл. И понеже сега говорим за бюджета, модерният, силният бюджет е този, който дърпа икономиката напред, който инвестира в иновативното производство. Българската енергетика наистина може да изтегли цялата ни икономика. А не след време, както се очертава, да купуваме ток от Турция. Виждате южната ни съседкаколко ни изпревари при положение, че ние бяхме две обиколки преди тях. Така че аз съм за това АЕЦ „Белене“ да се реализира“, посочи Първанов и допълни, че България трябва да се пребори и за присъединяване към газопровода „Турски поток“.

Встрани от темата Георги Първанов бе призован за коментар и по отношение на политическата ситуация в страната и твърденията на анализатори, че са възможни предсрочни парламентарни избори. „Не бих казал, че сега стои въпроса за предсрочни избори. За да се случат те, трябва да са налице няколко фактора. Първо – да има проблеми в управляващата коалиция. Въпреки усилията на Валери Симеонов да компрометира мнозинството,все още не успява да го постигне. Второ – трябва да има силна опозиция. Но не в смисъл да говори високо, радикално, а в смисъл – опозиция, която да се възприема като алтернатива. Засега „Позитано” се възприема по-скоро като част от пейзажа, без да се налага като алтернатива, така както това се случва в други държави в Европа. И трето – трябва да има силно социално напрежение. Имаме податки, включително и тези протести от последните дни, но засега не мисля, че този въпрос седи. Във всеки случай говоренето, че ще има предсрочни избори след една година, е за да не говорим, че ще има предсрочни избори сега”.

В заключение основателят на АБВ коментира и скандалите, разразили се по отношение на оградата, изградена по границата ни с Турция. „Може би парламентарна комисия, а може би друга институция трябва да бръкнат на дълбоко, за да се види колко пари са похарчени за оградата, дали е постигната целта за която тя се изгради и дали някой се е облагодетелствал неправомерно“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *