22dc93bcb314828515f611257c64dd98

„Галъп“: Балотаж Цачева – Радев е с непредсказуем финал, решаващ е вотът на ДПС

Мустафа Карадайъ

Социологическата агенция „Галъп“ прогнозира 19.2% подкрепа за Цецка Цачева в седмицата на обявяването на кандидат-президентската й кандидатура от ГЕРБ, при 15.1% за издигнатия от БСП Румен Радев. Към настоящия момент се очертава балотаж, а от решаващо значение ще е поведението на ДПС, което би могло да мобилизира 6% от имащите право на глас, се посочва в анализа към проучването, проведено от 4 до 12 октомври.

Както е известно, ДПС се регистрира за участие в президентските избори, но не издигна кандидат, а лидерът му Мустафа Карадайъ се закани, че именно движението ще определи бъдещия президент на страната.

„Галъп“ посочва, че президентският вот ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н.

На трето място след Цачева и Радев е кандидатът на обединените патриоти Красимир Каракачанов (7.2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, за издигнатия от АБВ Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба, посочва „Галъп“.

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади.

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2.7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски (издигнат като независим кандидат от инициативен комитет -бел.ред.) не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени, посочва „Галъп“.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

От агенцията отчитат, че към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина.

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент – разликата е минимална, твърди „Галъп“. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29.6%, а Цачева – на 26.4%.

Агенцията изрично уточнява, че „данните отразяват хипотетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир. Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. Разбира се, не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж – тук е даден най-възможният към днешния ден“.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *