768x432effe

БУРГАС В ХОЛИВУД

 

g_chaldykov

 

Проф. Георги Чалдъков

 

 

 

Какво по-хубаво – и естествено – за един бургазлия от 23 февруари 1940 г. да се възхищава на успехите на други бургазлии – актрисата Мария Бакалова и д-р Илиян Иванов!

       Мария Бакалова е първата българка актриса, номинирана за „Златен глобус“ и „Оскар“ и печели „Изборът на критиците“ (Critics Choice Award) за най-добра поддържаща актриса в документалната комедия „Борат 2“. Преди това, за ролята си в „Трансгресия“ печели наградата за най-добра актриса на фестивала в Торонто през 2018 г., с „Бащата“ печели Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020).
    640x  „Находата на годината“, „Тя е откритие. Ще е пародия, ако не вземе „Оскар“, „Тя е брилятна“ – това са част от дефинициите за Мария Бакалова. Какво повече за едно момиче, родено на 4 юни 1996 г. в Бургас, завършва отлично „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в родния град и през 2019 г. – Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София.

Илиян Иванов, професор по психиатрия, и жена му д-р Дана Иванова  са номинирани за Оскар-2021 за филма Feeling Through (A homeless teen meets a deaf-blind man at a bus stop who changes his life forever). Уникален диалог на реципрочна човешка емпатия, филмиран много елегантно.

През 1994 г. с полета на свободния си дух Илиян пристига в Сейнт Луис, Мисури и през 1996 г. отива в Ню Йорк. Тук започва голямото учене на психиатрията и продължава рисуването и музиката. Оттогава д-р Илиян Иванов живее със семейството си на остров Манхатън и работи в един от най-престижните медицински факултети в света – Mount Sinai School of Medicine, в Катедрата по детска психиатрия, където става един от най-добрите в света лекари на свръхактивни деца с нарушения в концентрацията на мисленето (attention deficit hyperactivity disorder). Маестрото провокира артистичните галерии на мегаполиса още с първата си самостоятелна изложба през 1996 г., наречена „Приливи и отливи на времето” (Tides of Time).

И преди Христо Явашев да инсталира „Портите” си на Central Park в Ню Йорк, Илиян показа своите „Въртящи врати” – част от проекта му „The Times Square Plan for Peace Project”. Следват International Art Festival под мостовете на Манхатън  (DUMBO – Down Under the Manhattan Bridge Overpass), Albright-Knox Gallery в Бъфало, Broadway Gallery в Ню Йорк, Art Salon в Торонто, и Alfa Art Gallery в Ню Брънзуик, Ню Джърси. И музика – cool jazz и jazz fusion композиции, изпълнявани от трима психиатри, един невролог и един „пациент” на пианото от групата „Shrinks” (на сленг „психиатри”, защото човек отива на психиатър, когато го „стегне” главата).

Като цяло Професорът и Маестрото са една интерактивна, симбиотична креативност по пътя от Бургас до Ню Йорк, сега и Холивуд.

Илиян Иванов е роден на 18 юли 1963 г. в Бургас. Израства с „игрите на рисуване”, които играе с дядо си. Завършва английската гимназия, като ученик учи живопис при Маестро Георги Янакиев. След това дойде във Варна и завърши summa cum laude медицина. Тогава направи няколко изложби и рок концерти. Балансирано съчетаваше ученето, изкуството и бохемския живот – иначе как да стане един от любимите ми студенти. За него съм написал повече в есето „Лекар-и-Маестро“ в книгата  Homo Janus, 2018, стр. 407-410. Мото на есето, разбира се, е от Христо Фотев – нали родната къща на Илиян е на улица „Морска” 38.

                       На „Морска” улица бургаска –

                       и капитанска, и рибарска –

                       изгря луната на квартала.

                                         

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *