По данни на Агенция ,,АФИС“ ГЕРБ и БСП вече са с разменени позиции в челото на временната електорална класация.

Според извършеното между 2 и 7 ноември проучване загубата на преднина на управляващата партия пред опозицията е започнала от средата на тази година заради нестабилността на коалицията и корупционните разкрития.

През настоящия месец усещането за политическо напрежение се е повишило значително. Едва 16% от населението оценяват политическата обстановка като „спокойна“, а цели 66% са на обратното мнение, определяйки я като „напрегната“. През септември техният дял е бил по-малък – само 50%.

През ноември е нараснал и броят на желаещите да бъдат сменени някои министри – от 23.5% през септември на 28.1% през настоящия месец.

Само 19% не искат промени в правителството. 7% от хората са за ново правителство в рамките на този парламент, а 36% желаят нови избори и нов състав на Народното събрание.

Отчетеното нарастване на желанието за смяна на някои министри отчасти се дължи на изказването на Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Две трети от избирателите (67%) оценяват думите на вицепремиера като неверни и груби, докато само 10.3% ги възприемат като откровени.

Едва 12% смятат и че извинението на Симеонов е искрено. Мнозинството от анкетираните (71%) желае той да подаде незабавно оставка, а само 11% са на обратното мнение.

По отношение на привържениците на управляващите партии, 47% от избирателите на ГЕРБ се доверяват на настоящия състав на партията. Почти толкова са и хората, които искат някои министри да бъдат сменени – 44%.

Отчита се спад и в подкрепата на електорите от коалицията „Патриотичен фронт“. 38% искат нови лица в кабинета и само 18% не желаят никакви промени.

И този месец най-голямо е доверието към Омбудсмана (62%) и Президента (57%), а най-малко – към Правителството (27%) и Парламента (18%).

Институциите на съответните местни власти традиционно се радват на по-голямо доверие от централната, но и при тях се забелязва спад от 43 до 39%.

С позитивен рейтинг на доверие е и Европейският съюз.

Снимка 388483

Източник: „АФИС“

Запитани за мнението им по въпроса в каква посока се променя равнището на корупцията в страната, повече от половината от анкетираните (55%) са категорични, че тя нараства, а едва 10,1% са оптимисти, че се забелязва спад.

Въпреки че все още не е ясно дали ще има нови парламентарни избори, тенденциите в нагласите сочат, че най-много гласове би събрала столетницата.

По последни данни БСП повежда ГЕРБ с 23,7% на 22,2%. След победата на майските избори от 2017 г., подкрепата за партията на премиера достигна пикова стойност от 30%. От тогава обаче тя започна да губи позиции и през последните три месеца силите са изравнени.

Снимка 388484

Източник: „АФИС“

Все по-малко хора вярват в обещанията, че неравенството ще допринесе за благополучието и на групите със средни и по-ниски доходи. Основанията за това обобщение са следните:

Помолени да вземат отношение към идеята за връщане на прогресивното подоходно облагане („Доходи до 510 лв. месечно да не се облагат, доходи до 3300 лв. да се облагат както досега с 10%; доходи до 10 хиляди лв. месечно да се облагат с 15%, а над тази сума да се облагат с 20%.“), 50% я одобряват изцяло, 21% я одобряват отчасти, а само 11% я отхвърлят.

В стандартната представителна извадка обаче са попаднали едва 0.5%, които съобщават, че поне един работещ член на домакинството получава повече от 3300 лв. месечно.

На въпроса дали по-голямото облагане на най-високодоходните индивиди ще ги демотивира и ще има обратен ефект спрямо общите интереси едва 13% от групата между 511 и 3300, чийто данък не би се променил, въпреки това отговаря отрицателно.

Други данъчни реформи също срещат одобрение.

76% одобряват въвеждането на по-ниска ставка на ДДС за лекарства и хляб. 68% отчасти или напълно одобряват въвеждането на семейно подоходно облагане.

По горните идеи се наблюдава разминаване в предпочитанията на избирателите на управляващите партии и на техните представители във властта. Повечето от привържениците на ГЕРБ одобряват прогресивното подоходно облагане, докато официалната програма на партията защитава плоския данък. Семейното облагане се одобрява изцяло от 81% от привържениците на ГЕРБ и 87% от тези на партиите от Обединените патриоти. Пълно одобрение за диференцирането на ДДС изразяват 84% от привържениците на ГЕРБ и 80% от тези на Обединените патриоти.