768x432r2e2e

АНAЛОГИЯ-22

 

Или, за виктимизираното ни общество

Д-р Георги Чалдъков

 

Преди няколко дни български електронни медии у нас и чужбина публикуваха статията ми „Агресията говори, когато политиците и полицията мълчат“.Агресията и беззаконието избуяват в нашето 27-годишнообщество – съвместното съществуване на посткомунизъм и свръхлиберализация роди вандалокрацията, а тя – виктимизацията(латински victima–жертва; превръщане на личността в жертва от престъпно посегателство върху нея)..

Следбрутални прояви на агресия, политиците се сещат да противодействат  с нови мерки, наредби и планове. Обществото ни обаче продължава да се върти в порочния кръг на агресията и мерките срещу агресията. Така  виктимизацията стана хронична проява на нашето общество. Тук пиша за жертвите от побоища, убийства, грабежи и сексуални издевателства, които шестват в градове,  села, дискотеки, училища  и пътища на България. На свръхлибералните политици и политолози, на БХК и други НПО оставам жалванията на „жертвите“ заради сексуалните им наклонности и етническа и религиозна принадлежност..

На 10 април 2017 г. Министертвото на образованието и науката (МОН) представи22 мерки на междуинституционален план за превенция на агресията.Мерките „допълват съществуващия Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище, като набляга на предотвратяването на агресията и насилието в училище“.

Това напомня за „Параграф-22“ (Catch-22, буквален превод Уловка-22)на американския писател Джоузеф Хелър,в която са описани бюрократични мерки и наредби за войниците през Втората световна война.(Новото коалицинно правителство е по-съобразително от МОН: програмата му е изписана на 21 страници.)

Господа министри,пазете здравето и живота на хората както пазите вашето и на вашите деца! Действайте по-отговорно – дългосрочно, а не кампанийно – за превенцията и премахването на агресията в България. Разберете, че „Опитимистична теория за нашия народ може да има обществено значение само доколкото е научна” – както пише Иван Хаджийски в „Бит и душевност на българския народ”.

Накратко, колкото обществото е по-необразовано, толкова е по-алчно, по-агресиво и по-виктимизирано. Следавателно, не „Аналогия-22“, а научно обоснована трябва да е антивиктимогенната политика.Това може да се постигне, ако бъдете по-любознателни и по-човеколюбиви, господа министри. За психология, социология и превенция на агресията,вижте поне (1-3).

  1. Hamby, Sherry. The second wave of violence scholarship: Integrating and broadening theories of violence. Psychology of Violence 2011, 1: 163-165. DOI: 1037/a0024121
  2. DeWall CN, Anderson The general aggressionmodel: Theoretical extensions to violencePsychology of Violence 2011; 1: 245–258.

DOI: 10.1037/a0023842

  1. Rosen LH, Beron KJ, Underwood MK. Social victimization trajectories from middle childhood through late a SocDev2017; 26:227-247.

DOI: 10.1111/sode.12185

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *