01pol

АГРЕСИЯТА ГОВОРИ, КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ И ПОЛИЦИЯТА МЪЛЧАТ

 

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

Salus populi suprema lex esto.

(Здравето и сигурността на хората е най-висшия закон.)

 

В еволюционната биология тя е защитна реакция, предизвикана от страха от звяр, идващ срещу човека. Сега агресиятаруши каквото е красиво, добро, умно, уважавано.Като си спомням мисълта на ЗигмундФройд: „Както в злото, така и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли”, се ужасявам още колко „много повече” зломоже да направи човек, отколкото вече е направил?– в междуличностен, локален и глобален аспект.

Агресията и беззаконието, а не любовта и разбирателството между хората, избуяват внашето свръхлиберализирано общество, за което очевидно се оказваме неподготвени.Явлението е глобално, но рикошетът му в България е много тревожно изявен. Така побоища, убийства, грабежи, сексуални издевателствастават ежедневие – алкохолно-наркотични-сексуални вандали шестват в дискотеки и по пътищата на България.

      Българска хроника на агресията:

Студентът СтоянБалтов почина след побой пред дискотека „Амнезия“в Студентски град в София на 5 декември 2008 г.Студентът Марио Данчев беше убит с нож в стая в общежитие в Студентски град в София на 29 февруари 2012 г.16-годишната Велислава Цанкова и Марино Цветанов загинаха от вандал,шофирал кола в гонка край пътя до ловешкото село Лесидрен на 11 август 2015 г. „Жалко, че още не съм открила таланта си” – пише в есето „Борете се за мечтите си” чаровната като ангел Велислава.Eдин вандал убива хиляди мечти.

14-годишниятДейман Душевот Първа езикова гимназия във Варна „беше много добър, прилежен, възпитан, умен, слънчев. Не пиеше, не пушеше, имаше планове за бъдеще. На рождения си ден с приятели* – за първи път – отива на дискотека. Там му е сложено амфетамин във водката. На сутринта е намерен мъртъв пред блока, където живеел.“– разказват негови съученици.

Господа министри и президенти,здравето и сигурността на хората е най-висшия закон – спазвайте го! Защотобез морална, образователна и съдебна стабилност не може да има политическа и икономическа стабилност – и човешка справедливост. През 1932 г. в книгата си The Wisdom of the Body Уолтър Кенън – професор по физиология в Харвардския университет – предложи концепцията за homeostasis (стабилност) на човешкия организъм. Докато някой напише книгата „Мъдростта на обществото” остава да се доверим на Зигмунд Фройд, че „и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли”.

Надяваме се да дойде и времето, в което да е модерно да си умен и трезвеник – разказват съученици на Дейман Душев, 14-годишният отличен ученик и спортист от Варна.

_________________________________________________________

*— Ето ти един въпрос: на колко години каза, че си?

Алиса пресметна набързо и отговори:

— На седем и половина.

— Аз никого не питам дали да раста или не! — кипна Алиса.

— Аха, под достойнството ти е да питаш, така ли?

При тези думи Алиса кипна още повече:

— Искам да кажа, че нито един човек не може да престане да расте!

— Един може и да не може — рече Хъмпти-Дъмпти, — ама двама могат. Ако някой ти беше помогнал малко, можеше и да си останеш на седем.

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *