Цветан Цветанов- Дарик радио (1)

Цветан Цветанов: По-малките партии може да са същественият играч на предстоящите избори

По-малките партии може да са същественият играч на предстоящите избори. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в „Годината“ на Дарик радио. Той определи 2020 г. като „неочаквана“.

По думите му най-важните теми са били COVID-19, протестите и недоверието към управлението в страната.

Попитан одобрява ли плана за ваксинация Цветанов каза, че: „Нямаме необходимата информация, за да може гражданите да направят своя информиран избор. В момента има недоверие както в институциите, така също и във всичко, което ни предлагат. Не знаем днес ако ни се кажат едни мерки –дали след три часа те вече няма да са променени, или след три дни. Всяко едно представяне на дадено решение го подлагаме на съмнение, защото доверието вече е изчерпано. Хаосът, който беше създаден аз определям като огромен дефицит на днешното управление, в края на управленския мандат на кабинета „Борисов 3“.

Цветанов подчерта, че никога не е правил избори в условия на COVID-19.

Смятам, че президентът трябва да изпълни своята функция със свикването на КСНС, който според мен трябваше да бъде свикан още в началото на пандемията през март месец. Трябва да предвиди едни политически консултации с всяка една от парламентарните групи и преди всичко с лекарски екипи и специалисти, които могат да дадат и да подпомогнат за взимането на най-правилните решения, които да не застрашат живота и здравето на хората, а същевременно да няма и страх от провеждането на едни избори“, изтъкна председателят на Републиканци за България.

„Много са партиите, които имат своята представителност в българския парламент и смятат, че това ще бъде от тяхна полза. Недоверието в днешното управление и трупането на негатив от грешни решения и неспособност да се дадат предложения за излизане от тази ситуация. Мисля, че всяка една от системните партии ще натрупа своите негативи и това не значи, че всички избиратели ще гласуват както са го правили досега. От социологическите изследвания, които излизат знаем, че има една консолидация на твърдите ядра, но всяка една партия, участвайки в избори разчита преди всичко на един допълнителен човешки ресурс, а това е т.нар. „периферия“. Тази периферия, при тези системни партии отсъства и това е шанс за по-малките партии, които  могат да се очертаят като един съществен играч на тези предстоящи парламентарни избори“, заяви Цветан Цветанов.

Относно неуспехът на протестите Цветанов каза, че правителството направи всичко възможно да ограничава правата на много от гражданите свързани с пандемията и същевременно знаеха, че това за тях е изключително голяма загуба на обществено одобрение и смятаха, че с продължаването на протестите дълго време тази енергия ще изчезне.

Ефектът от това да се задържат на власт на всяка цена работи в тяхна полза, за да може те да проверат изборите. Цветанов е на мнение, че страхът на днешните управляващи е да се проведат избори със служебен кабинет.

Явно разчитат и на допълнителни способи oт изпълнителната власт, които могат да бъдат включени в един момент и като елемент на репресия и на сплашване на всички, които мислят различно от тях“, допълни той.

Цветанов счита, че дори правителството да беше подало оставка през лятото, България пак щеше да е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз.

„Страната ни щеше да е много по-стабилна от сега ако бяха проведени предсрочни парламентарни избори. Щяхме да имаме бюджет с предвидени буфери и секторни политики, върху които да се правят реформи. В момента отсъства хоризонтът в секторните политики и капацитет, който могат да извадят съответните политически сили“, подчерта Цветан Цветанов.

„Липса на лидерство в региона от страна на България е отклоняването от заявената ни позиция 2018 г., отдалечаване на Северна Македония и Албания за присъединяването им към Европейския съюз. Това ще води до нестабилност в нашия регион. От Републиканци за България винаги сме казвали, че е много дълъг преговорният процес за присъединяването на една страна в ЕС. Трябваше да дадем хоризонт, за да изчистим всички тези и исторически проблеми, които има в момента, но да дадем хоризонт на тези две държави да се присъединят към съюза“, смята той.

„След Солунската среща през 2003г., Гърция осъзна, че трябва да се търси политически консенсус и партньорство със съседите от региона. Гърция беше много по-мъдра, осъзнавайки, че с тези 15 години нищо не спечели. В момента те се очертават като истински регионален лидер със силната подкрепа на САЩ и ясна евроатлантическа ориентация. България направи компромис и реализираме руски енергийни проекти през последните година-година и половина. Никой не си задава въпроса какви ще бъдат санкциите срещу страната ни, защото рискът от този проект е само за България“, имайки предвид „Турски поток“.

По думите му има процеси, по които България трябва много силно да консолидира политическия си елит, за да можем да бъдем много по-силни на международната сцена. „Трябва да подкрепим „Триморието“, където се говори за газова, транспортна и дигитална свързаност, да говорим за 5-G, защото тя е част от сигурността, която трябва да има за натовските държави“.

Относно новия избор на президент в САЩ Цветанов каза, че очаква диалогът между Европа и САЩ да е много по-добър.

За ваксината срещу коронавируса Цветанов е на мнение, че трябва да се доверим на експертите и се надява, че тя ще има своята надежност.

Думата на 2021 г. според Цветанов е „надежда“ – за промяна, нормалност и хоризонт за страната ни.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      6 thoughts on “Цветан Цветанов: По-малките партии може да са същественият играч на предстоящите избори

      1. ALP

        Ще бъдат, продължаваите все така, напред Републиканци!!!

        Reply
      2. BoLeto

        Малките винаги са по-работещи, по-гъвкави, даващи ни надежда за промяна!

        Reply
      3. Жужа

        Давате изчерпателни и точни отговори по всички въпроси,които интересуват народа.

        Reply
      4. Джули

        Недоверието на хората нараства . Във всяко едно отношение.

        Reply
      5. Стома

        Бойко си заминава бавно и мъчително, но за съжаление COVID кризата го задържа на власт по-дълго отколкото трябваше. Малко остана и скоро ще си ходи….

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *