0944_tn_15

Смърт в държавата на мафията

Таня Джаджева

 

Сполетя ни смърт. Страшно много смърт.
Смърт, предизвикана не от тежка прокоба. Не от анонимно проклятие, не от черна магия.

Сполетя ни смърт, предизвикана от страшно много крадене. Безнаказано, всемогъщо, недосегаемо. Узаконено.
Сега търсят причината за трагедията край Своге. Ще я търсят задълбочено, ще дават тежки брифинги с тежки физиономии. Ще демонстрират дълбока покруса, съпричастност, ще заливат близките на загиналите с „искрени съболезнования“.

И ще замазват. Ще прикриват. Ще лъжат.
Защото всички много добре знаят защо загинаха толкова много хора. Знаят защо ни сполетя толкова много смърт.
Заради тяхното нагло крадене. Заради безскрупулното разпределяне кой какво ще строи, колко ще отчисли към политическата власт, колко ще прибере за себе си, колко ще открадне от материал, колко ще излъже в документацията, с колко кои чиновници ще подкупи, колко ще отпусне на подизпълнители, те пък колко ще му върнат обратно под масата.

Чухте ли го вчера това невъобразимо нещо, което се прави на министър на благоустройството: „От март до юли от АПИ пет пъти са уведомявали фирмата-изпълнител… да отстрани посочени дефекти. Те не са само в участъка на произшествието, където говорим за компрометирани характеристики на износващия пътен слой и лошо сцепление с горния износващ слой на асфалта“…

Подобен ремонт не е стартирал въпреки указания срок за приключване на тези дейности, който е 15 август. Всички експерти от административните структури, от институциите, от участниците в строителния процес са подписали протоколите без забележки.“

И!?! Ти какво направи на 16 август, бе, сине майчин? Ти, лично ти, дето трябва да носиш цялата отговорност за… благоустройството?! Нищо.

Чухте ли го главния прокурор, оня – нали помните „Не ми се хили, ти сам си го избра!“: „Получени са три сигнала, че на пътя край Своге, където катастрофира автобусът, трябва подмяна на асфалта, но мерки не са предприети“.

И? И после какво? Някой властнически задник помръдна ли се? Свърши ли нещо? Предупреди ли някого? Поиска ли затваряне на пътя? Арестува ли шефа на фирмата, която отказва да ремонтира некачествения си път?

Кой, по дяволите, ако говорим за функционираща държава, може и трябва да принуди нагла фирма да свърши работата, която й е разпоредена? Кой трябва да я накаже? КОЙ?
В нормално функционираща държава въпросът изглежда безсмислен. В държавата на мафията отговорът изглежда безсмислен.

Тук царува мълчанието. При мафията е така.
И ще има още много смърт. Съпроводена с мълчание.

Бог да прости жертвите…

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *