768x432еижеуиеуижеуи

Световен ден без тютюн – 31 май 2020

Или DOK за THR

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

От 1998 г. Световната здравна организация (СЗО) организира Световен ден без тютюн (World No Tobacco Day), който се отбелязва на 31 май.

Но преди това, през 1980 г. Радой Ралин написа „Пушенето е стаж за импотентност”. Тъй като това е научнообоснована мисъл, аз написах статията „Радой Ралин е прав”, която вестник „Народна култура” публикува на първа страница. Списание „Здраве”  публикува статията ми „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами”. Вярвах, че тези две заглавия звучат по-убедително, отколкото „Тютюнопушене или здраве, изберете сами” – тогава апел на СЗО. След публикуването на статиите, студентките започнаха да гледат подозрително момчетата, които пушат.

Това мотивира много от тях и те спряха пушенето. Добре е и вие да направите това – не само на 31 май 2020 г. Така ще увеличите половия си стаж и няма – при наличието на толкова хубави жени – да станете сексуални пенсионери.

Посланието на Световен ден без тютюн-2020  е: „Да говорим открито за последствията от тютюна!“ (Speak Out. #TobaccoExposed). С други думи, да се популяризира информация, базирана на научни знания (DOK – dissemination-of-knowledge) за намаляване на вредите от тютюна  (THR – tobacco harm reduction) и от новата, но същото така вредна, употреба на никотин-съдържащите продукти – електронни цигари (e-cigarettes), снус – влажен прахообразен тютюнев продукт  за дъвчене (например, Camel Snus и Marlboro Snus), тютюневи изделия, които се затоплят на по-ниска температура, но не изгарят (heatnotburn tobacco products) и други манипулативни маркетикови продукти на Big Tobacco, с които зарибяват младите хора.

Целта на Деня-2020 е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения от привикването към тютюневите и никотиновите продукти, агресивно пропагандирани от тютюневата индустрия.

      Внимание: ● Тютюнопушенето предизвиква ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест – повече знания от д-р Коста Костов), рак на белия дроб и други увреждания на здравето. ● Пушачите са по-склонни да имат по-тежка изява на COVID-19, в сравнение с непушачите. СЗО призовава учените и медиите да бъдат предпазливи относно популяризирането на недоказани твърдения, че никотинът може да намалява риска от COVID-19. ● Голямата тютюнева индустрия (Big Tobacco) и Голямата фармацевтична индустрия (Big Pharma), като „Големият брат те гледа“ (“Big brother is watching you”), са вредни за хората. (Юрий Ангелов, известен още като Распутин от филма „Седем часа разлика”, написа статия, озаглавена „Хомосексуализмът е по-страшен от тютюнопушенето”.  Распутин е прав.)

Епилог

Спомняте ли си 2012-та, когато  бе забранено пушенето в закрити помещения – тогава, ограничени в табакоцентризма и овладени от абстиненцията на тютюнохолизма си публични личности игнорираха фактите, че в напредналите страни на пушачите се гледа като на недостатъчно образовани и безотговорни към себе си и обществото хора. През 50-те години на миналия век застрахователните компании в САЩ първи започнаха борбата с тях.

В тази страна човек около 40-годишна възраст, който е здрав и не пуши, плаща здравна застраховка около 100 долара годишно, докато човек, който е здрав и пуши, плаща около 300 долара годишно. Колега от Центровете по контрол и превенция на болести (Centers for Disease Control and Prevention) ми писа, че тютюнопушенето струва на САЩ около 200 милиарда долара годишно.

И, че застраховката за работник, който пуши, струва на работодателя 18 % повече, отколкото тази за непушача. Всичко това, за да има healthier and a more productive USA  (по-здрави и по-продуктивни САЩ).

И България, разбира се!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *