PEtkov-Press_04_07_2018

Румен Петков: Тревогата по конфликта Русия – Украйна е съвършено основателна

Румен Петков: Тревогата по конфликта Русия – Украйна е съвършено основателна, реакцията на Международната общност и Съвета за сигурност на ООН е неадекватна

Тревогата по конфликта Русия – Украйна е съвършено основателна. Няма аналог на такъв период в черноморските взаимоотношения. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков. В предаването „Лице в лице“ по bTV той коментира, че реакцията на Международната общност и особено на Съвета за сигурност на ООН е неадекватна.

„Русия буквално на другия ден внесе настояване за събиране на Съвета за сигурност по този въпрос, то беше отклонено. След това се прие да се събере Съвета за сигурност по украински искане. Това е много грозна манипулация“.

Петков е на мнение, че българският представител в ООН трябва да настоява пред генералния секретар на организацията за недопускане на подобен род безпринципни действия на Съвета. Председателят на АБВ подчерта важността на факта, че украинските кораби нарушават Черноморската акватория на Русия, и невярно отношение е, че става въпрос за конфликт в Азовско море.

„Затова ние от АБВ настояваме за принципна позиция. Мисля, че правителството твърде преждевременно и без всякакви доказателства обвини руската страна и настоя за определени действия“, каза Петков и добави, че позициите на държави, като Франция и Германия и общо на ЕС по темата са далеч по-балансирани и коректни.

Румен Петков е категоричен, че трябва да е ясно, че никоя държава не може да нарушава принципите на международното право и е недопустимо прилагането на двойни стандарти и не бива да се допуска подобни действия да стават принципи в организацията на работа на ООН и на Съвета за сигурност, защото обратното би означавало, че Международната общност е деморализирана с трудно обратими възможни ходове.

Председателят на ПП АБВ смята за основателна позицията на премиера, който изяви силно безпокойство по случващото се между Русия и Украйна и възможния развой на конфликта. „Даваме ли си сметка, ако НАТО реши да стъпи там, какво става? Даваме ли си сметка, че ние сме НАТО?

Даваме ли си сметка, че ние можем да бъдем въвлечени в един конфликт, в който да плащаме с жива сила? Така, че България трябва да бъде много по-категорична в изискванията си към ООН и НАТО“. Петков определи като огромна грешка позицията на държавата ни, която е в подкрепа на Украйна.

В отговор на въпрос за трасето на „Турски поток“ през България, Румен Петков заяви, че АБВ настоява с подкрепата на Европейската комисия, да се проведат преговори с Русия и да се гарантира пряка доставка на руска газ до България и до Европа. Той отново коментира като абсурдна идеята страната ни да купува руска газ от Турция.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *