50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Румен Петков: Парламентът е като гумен печат в ръцете на правителството

Румен Петков: Парламентът е като гумен печат в ръцете на правителството, а старото ръководство на Агенция „Митници“ толерираше контрабандата с горива

 

Парите на държавата не се управляват публично. Парламентът е като гумен печат в ръцете на правителството и премиера. Това заяви в ефира на телевизия BITРумен Петков – член на ИБ на АБВ. Той даде пример с редица сектори в държавата, които са в криза и на които спорадично се предоставят средства за запълване на дупките им в бюджета с едноличното решение на министър-председателя, което по думите му уронва престижа на институциите и държавността в България.

„Скачат 30 болници – дават се тридесет милиона веднага. Скача Софийският университет – дават се десет милиона, скача БАН – дават се трийсет милиона. Така държава не се управлява. Аз съм озадачен и смаян как парламентарната опозиция не тръгва да търси решителни инструменти, в това число и вън от България – в Брюксел, в ЕК, в Съвета на Европа за това, че имаме непублично управление на публичните финанси.

Това е много тежък проблем и ако ние и сега го спестим, когато председателстваме Съвета на Европа, ставаме несериозни. Сами разбирате, че, например, оплаква се един спортен клуб в голям, обичан от нас, град и министър-председателят казва: „Дайте им един милион лева“. Ако някой счита, че това е нормален начин за управление на държавата, то ние от АБВ считаме, че това е катастрофален начин, по който се казва, че парламентът е един гумен печат в ръцете на правителството, а за съжаление той се и държи като такъв“.

Петков коментира и проблемите със събираемостта на акцизите в страната и нефункционалността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която през годините показа редица слабости. „Още в края на 2015 година алармирахме, че тази система е порочно направена с цел акцизни стоки, най-вече горива, да бъдат контрабандно внасяни в страната.

За съжаление тогава не се предприеха мерки, а сега това се представя като някаква новина. Предходното ръководство на митниците, съвършено съзнателно толерираше този начин на работа. И то, главно, от гледна точка на горивата. Аз и тогава съмказвал, че ние имаме танкери, които са обмитявани тук в Своге, близо до София. Имаше и серия от телевизионни разследвания по тази тема и правителството на Борисов и митниците се правеха, че нищо не се случва.

Всъщност, тогавашният наш апел, в една или друга степен, бе подкрепен от Асоциацията на вносителите на петролни продукти. Те се ангажираха и институционално и сигнализираха Министерство на финансите,но за съжаление нищо не се направи“.

Във връзка с темата Петков коментира и доклада на ДАНС. „Самият факт, че този доклад е изнесен от службите, означава, че правителството е сериозно разклатено. Този доклад, извършен от служителите на ведомството показва, че това правителство, което и да е то, не е в състояние да контролира процесите и доверието в него е разклатено, както и вътре, в самите системи. Министър Горанов потвърди, че от 2015 година са първите сигнали. От тогава до сега какво правиха?

Продължавам да считам, че старото ръководство на Агенция „Митници“ съзнателно толерираше контрабандата с горива. Не мога да твърдя какво е било участието на финансовото министерство и на министър Горанов в това. И това няма как да е ставало без знанието на министър-председателя, защото бяха правени редица консултации, в това число и на върха, на които тези факти са излагани.

В същото време ние продължаваме да имаме и няколко вида складове – акцизни складове, данъчни складове… Защо? Кого обслужва това? И сега министър Горанов говори основно за системата, която битрябвало да контролира горивата. Т.е. той добре знае, че проблема е в контрабандата с горива. Това са неща,които не са новост, пак казвам. И ние от АБВ сме го казвалимного пъти.

Но явно, с цел осигуряване на някакво политическо спокойствие или на осигуряването на още десетина депутата, за ГЕРБ това не е бил въпрос, който е трябвало да бъде решен. Какво има да се чудим за какво намеквам – за политическа партия „Воля“, казвал съм го десетки пъти“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *