171116054449-660x371

РуменПетков: Премиерът лъже за ниските нива на контрабандата при цигарите

 

Премиерът лъже за ниските нива на контрабандата при цигарите. Това становище защити в ефира на БТВ Румен Петков – член на ИБ на АБВ. Той бе категоричен, че информацията на правителството лесно може да бъде опровергана от един бърз анализ на данните за официалния пазар на тютюневи изделия за последните около десет години.

„Ще кажа много деликатно, че министър-председателят лъже юнашки. Започвам да оставам с впечатлението, че той започва да си вярва, че контрабандния дял на цигарите е около седем процента. Давам за пример две неща. Първо, около 2005-2008 година са облагани с акциз около 21-22 милиарда къса цигари, миналата година са около 13 милиарда.

Е, ние считаме ли, че пушачите в България са намалели с 50 процента? Не ми изглежда достоверно. Второ, има един международен институт „Нелсън“, който е признат в цял свят, схоландско-американско участие и седалище в Ню Йорк. Очевидно ние сме го заобиколили този институт, а тук наши местни вносители, производители на цигари са правили това изследване.

Тук има конфликт на интереси, очевидно. Не знам защо ние се лишаваме от услугите на института „Нелсън“, който е показал в цял свят не просто обективност, а и капацитет. Така че да твърдим ние, че пушенето в България е намаляло на половина, ми се струва несериозно.

И да го кажем това, точно на холандския министър-председател, чиято държава е участник в този международен институт („Нелсън“ бел.ред),  ние просто се злепоставяме. Ако замеряме европейските си партньори с такива небивалици, то ние ще им покажем, че сме готови да институционализираме лъжата от името на правителството“.

Румен Петков взе отношение и по темата за рокадата в ръководството на НСО и зачестилите напоследък твърдения, че в службата има напрежение и нередности. По думите му е видно, че върхуструктурата е оказван натиск през последните няколко месеца, без да се излагат ясни и категорични факти и аргументи пред обществото, което в случай като този е абсолютно необходимо.

„Вицепремиер да каже, че службата ни е заплаха за висшите държавници – за мен е нихилизъм. Или той трябва да каже, че визира конкретно определени служители или обстоятелства. Но да излезеш и гръмотевично да кажеш, че НСО е заплаха за висшите ни държавници е безотговорно, нелепо и подло“, заяви той. Според Петков твърденията, че щатът на Националната служба за охрана е раздут, се правят без да се вземат предвид какви са задачите на това ведомство, което е ангажирано с охраната на политици, международни събития, както и на сгради на държавните институции като парламент, президентство и прочие.

„Службата сигурно трябва да бъде преструктурирана, сигурно трябва да бъде оптимизирана, но трябва да се знае и, че тя е нужна на държавата. Тя трябва да създава усещане за държавност и сигурност. Според мен е добре да бъде изготвен  един вътрешен правилник, в който е изрично и ясно разписано какво не може да върши един служител на НСО, и какво може да върши,по време на работа и извън нея“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *