България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си, което е много тревожно. Това разклаща цялата стабилност на обществото, води до резултат, при който властта е видимо много стабилна, но никой друг не се чувства стабилен и сигурен.“ Това заяви пред bTV бившият лидер на ДСБ Радан Кънев.

Според Кънев всичко в страната зависи от един човек – премиера Борисов. Той сам се поставил в положението, в което всичко да зависи от него. „Депутатите да не са депутати, а да са машини са гласуване, които той командва, министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона“, отсече Кънев.

Бойко Борисов вече не е момчето на народа според Радан Кънев

Бойко Борисов вече не е момчето на народа според Радан Кънев

БСП и ГЕРБ създават фалшива конфронтация помежду си

Според Кънев Борисов се занимава с елементарни протоколни процеси в обществото, които се решават на ниско институционално ниво. По думите му институционалния ред в държавата е разграден, а цялата власт е съсредоточена само в едни ръце. „Не може всичко да се качва в един човек, всеки лев да е при него, всеки инструмент на властта да е при него и после той да се оплаква, че хората протестират“, допълни Радан Кънев.

„Ние катастрофирахме в сигурността на битово ниво. Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията„, обясни Кънев относно Закона за частната охранителна дейност. По думите му това е огромен скандал и с такива решения никога няма да влезем в Шенгенското пространство, защото в Шенген и в Европа няма частни охранители, които заместват полицията.

„Дебатът в българското общество се водеше от чичовци от „Държавна сигурност“, леко пияни ченгета над средна възраст, всичките мъже с вид да си побийват жените, с извинение. Точно така изглеждат и така реагират“, натърти още Радан.

ДБГ иска от президента вето на Закона за частната охранителна дейност

ДБГ иска от президента вето на Закона за частната охранителна дейност

Смятат, че правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор Сигурност

Кънев коментира и въпроса дали в България корупция или това усещане само се внушава. По думите му над 120 милиона са отпуснати на България за три центъра за върхови постижения по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Голяма част от парите обаче се пренасочили за ремонт на баня. „Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в „Овча купел“. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки„, категоричен е Кънев, допълвайки, че целта на парите у нас е да се открадна.

„Като са видели 100 милиона и са започнали да им текат лигите, така се управлява България„, коментира още бившият лидер на ДСБ.