5

„НАБЧ” призовава министрите на туризма и околната среда да се запознаят лично със замърсяването от дивото къмпингуване

ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

 

                         ДО

–         ГОСПОЖА НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА

МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

–         ГОСПОДИН НЕНО ДИМОВ

     МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

„НАБЧ” призовава министрите на туризма и околната среда да се запознаят лично със замърсяването от дивото къмпингуване

 

         От Национална асоциация „Българско Черноморие“ призоваваме министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов да започнат масови проверки на замърсяването от дивото къмпингуване по българското крайбрежие.

         Диво къмпингуващите си оставят боклуците по плажовете, дюните, в горски територии зад тях, защитените територии и в защитени зони , които от там попадат в морето или се разнасят от въздушни течения. Дивакуващите са най-честите замърсители с пластмасови бутилки, найлонови торбички, хартии, хранителни отпадъци и човешки изпражнения. По импровизираните къмпинги цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда и противопожарната безопасност. Биваци и паркирани автомобили има върху плажовете, пясъчните дюни и горите зад тях.

         Дивите къмпингари не спазват забранените дейности, като палене на огън, изсичане на дървета или изнасяне на паднали дървета от гората, унищожаване на природни местообитания, като нарушаване на целостта на пясъчни дюни, замърсяване с битови отпадъци, а боклуци има в изобилие.

         Призоваваме зелените организации от коалицията „За да остане природа в България“ на доброволни начала да чистят плажовете от диво къмпингуващите през целия летен сезон, а не само да усвояват милиони европейски и национални пари за опазването на околната среда и да се разхождат по жълтите павета, като защитници на дивото къмпингуване. Например от „Грийнпийс България“ да събират найлоновите торбички и пластмасовите отпадъци. Асоциацията на парковете в България и клона на швейцарската офшорка WWF ръководени от семейството на Тома Белев и Веселина Кавръкова, да събират остатъците от паленето на огън и изсичаните дървета. Фондация „Биоразнообразие” да събира битовите отпадъци поставени върху унищожените природни местообитания и пясъчни дюни. ,,Българското сдружение за защита на птиците”, да гаси среднощните огньове запалени в горите от ,,любителите’’ на природата.

         Призоваваме държавата стриктно да санкционира нарушителите и замърсителите на Българското Черноморие. Полицията и контролните органи да гонят самонастанилите се  дивакуващи с палатки, спални чували и други подобни  от частни имоти.

         Само със строги мерки страната ни може да привлече по-богати чуждестранни туристи и да се превърне в конкурентоспособна дестинация. За съжаление, сега в страната ни парадоксално обратно на европейските норми и културни ценности, всеки може да се настани в нечия територия, да си разположи къмпинг оборудването, да си построи заслон, тента, ограда и самоделно направени мивка и клозет, понякога оборудван с ибрик. И това да се случи без разрешение от собственика и без мисъл за опазване на околната среда и човешкото здраве.

          При нашите конкуренти в туризма: Турция, Гърция, Хърватия, Италия, Франция, Испания, дивото къмпингуване е забранено. В Турция дивото къмпингуване е немислимо. Нямаме данни, какво се случва на нарушителите, защото нямаме завърнал се от там нарушител. В Гърция дивото къмпиране е нелегално, глобите са солидни, а за по-тежки нарушения се предвижда наказателна отговорност – задържане от 6 месеца или парична глоба до 3.000 евро. Преди няколко дни, дивакуващото общество в България и част от управляващите в България, получиха звучна плесница от гръцката държава. През българските медии, гръцката държава напомни на криворазбиращите природолюбители, че в Гърция дивото къмпингуване е забранено.  В Хърватия на подобни летовници не се гледа с добро око и контролът по спазването на забраната се прилага много стриктно. В Италия дивото къмпингуване също е забранено, като най-стриктно се следи по крайбрежието и по туристическите дестинации. Цели три институции са отговорни за съблюдаването на забраната – карабинерите, горските и общинските власти. Глобите са между 100 и 500 евро. Във Франция нерегламентирано къмпингуване и създаването на изолирани къмпинги, са забранени. Испания дивото къмпингуване също е нелегално. Най-често преди да бъдат глобени, къмпингарите са отпращани от органите на реда.

         В потвърждение на казаното по-горе, бе и позицията на  уважавани европейски екологични организации, които застанаха твърдо против това непознато в Европа вредно явление. Тези екологични организации изразиха това свое становище, пред председателя на УС на ,,НАБЧ’’, по време на семинар за ,,Натура 2000’’, проведен преди няколко дни в Италия. Те очакват от Национална асоциация „Българско Черноморие” доклад по проблема, за да повдигнат въпроса на европейско ниво. За тях е немислимо увреждането на природата и безпокоенето на дивите животни и птици от дивокъмпингуващи, особено в защитени зони от НАТУРА 2000 или защитени територии.

  Уважаеми Министри, УМОЛЯВАМЕ ВИ  да почистите Българското черноморие от ,,боклуците’’, за да не ставаме за смях не само пред Гърция.

 ,,Боклуците’’ не гласуват за Вас!

  За да си припомним, прилагаме снимки.

23

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *