768x432d3r23r23r

Константин Проданов: Скандалът сЧЕЗ може да свали правителството

Константин Проданов: Скандалът сЧЕЗ може да свали правителството. Хората са много недоволни, а премиерът се оплете в лъжи.

 

Скандалът с ЧЕЗ може да свали правителството. Хората са много недоволни, а премиерът се оплете в лъжи. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ лидерът на АБВ Константин Проданов. На твърденията на Бойко Борисов, че със скандалаоколо ЧЕЗ някой се опитва да клати правителството, Проданов отговори, че всъщност тук става дума за модел на отколешно управление на държавата, в който нейни активи се придобиват, от подставени лица, за определени олигархични структури.„Да вземем случая „Булгартабак“ – придобит от неизвестно лице.

Преди това БТК,също придобито от неизвестно лицепрез офшорка. Ако щете и „Кремиковци“ беше последно придобит от един 26-годишен младеж, който извади от някъде 300 милиона. Или да вземем за пример сделката с „Дипломатическия клуб“ в Бояна. Това е начинът, по който се правят нещата у нас. Това е и моделът ГЕРБ. Никой не крои шапка на премиера. Просто в момента тази сделка около ЧЕЗ се „размириса“, защото това е много чувствителна тема за българина, а той я подцени.

Той се оплете в лъжите си, а тази първосигнална реакция от типа „да си отреже гущера опашката“ хвърляйки енергийния министър на вълците, не му се получи. Вчера слушах и брифинга на Борисов, той просто изрича лъжа след лъжа, нелепица след нелепица“, посочи Проданов. По думите му няма как министър-председателят да не е знаел за сделката, за която се говори още от 2016 г., още повече, че именно скандалите с цената на тока и компанията ЧЕЗ свалиха първия кабинет Борисов. „Преди около месец той се срещна и с премиера на Чехия и няма как да не са си говорили за най-голямата чешка инвестиция в България.

Най-малкото трябва да е попитал защо си тръгва един от най-големите ни инвеститори, ако пък не го е питал, то това е престъпно безхаберие“.

Според лидера на АБВ един от най-големите проблеми около сделката е, че сочената за нов собственик на ЧЕЗ бизнес дама, няма никакво понятие от управление на енергиен сектор като този. Също така, че не се знае кой стои зад нея и как държавата може да гарантира сигурност при условие, че от нея зависят над три милиона българи. „Това е въпрос на национална сигурност, който засяга половин България. Тук става дума за много важни неща.

И ако от момента, в който е станало ясно, че ЧЕЗ излизат от България, ако службите за сигурност не са се самосезирали и ако той, като премиер и принципал, защото шефа на ДАНС се назначава и рапортува на него, ако той не им е възложил проверки и те не са разчепкали тази сделка и всички възможни кандидати, значи говорим за престъпно съучастие и безхаберие. При всички положения министър-председателяте не просто много укорим, той трябва да си ходи заради това“.

Константин Проданов бе категоричен и, че твърденията, че държавата неможе да се меси в частни сделки са нелепи. По думите му в световно признати демокрации като Германия и САЩ има много такива примери, когато въпросът опира до национални интереси. В тази връзка председателят на АБВ посочи, че в България има редица органи, които могат да вземат отношение по казуса.

„Имаме и КЕВР, и ДАНС. Държавната агенция по национална сигурност може да се намеси от съображения за сигурност, без да дава никакви други обяснения и да спре сделката. КЕВР също има правомощия. Е, компанията на госпожа Гинка задлъжнява с над петстотин милиона лева. Това е достатъчно основание за регулатора да се самосезира и също да спре сделката.

На този фон, самия факт, че ние търсим информация от чехите за товакакво става в нашата енергийна система, е толкова абсурден, че просто не знам как да го коментирам“, посочи той и уточни, че в случая могат да се намесят и Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и ред други контролни органи.

„Има и друга възможност. Държавата просто да изкупи тези дялове на дружеството. При условие, че имаме премиер, който раздава по 100 милиона лева, когато някой викне гръмогласно под прозорците му, сега същият той да се усуква и да казва, че не може да намери 300 милиона, за да изкупи обратно контрола върху електроразпределението в половин България – това е просто смешно“, заяви още Проданов.

Според него министър-председателят има мотив да бяга от въпросите около сделката с ЧЕЗ. „Защото тогава ще стане ясно, че точно по негово време, през 2012 година, бяха продадени остатъчните дялове от 33 процента на ЕРП-тата. Стойността на която продадохме 1/3 държавно участие на ЧЕЗ беше 82 милиона лева, а сега цялото дружество се продава за 320 милиона евро. Т.е. тогава той е продал  нашите проценти на два пъти и половина по-ниска цена.

И съвсем резонно ще се появят въпросизащо е продадено на загуба, както и какво е станало с парите от сделката, които трябваше да влязат в „Сребърния фонд“? Тогава обаче Симеон Дянков измисли една хитрост и те не влязоха в този фонд и бяха изхарчени. Премиерът за това бяга от този разговор и прехвърля отговорността върху чехите, върху някой, който му кроял шапка и прочие. Не, отговорността е изцяло негова. Не може да береш ПР плодовете от акции, свързани с лъвчета, футболни обори или когато си помогнал за лечението на хора, а да казваш, че нямаш съпричастие, интерес и отговорност, когато става дума за ключова енергийна структура“.

Лидерът на АБВ отбеляза и, че държавата е абдикирала от ЧЕЗ, още когато го е приватизирала и е задържала само 33 процента от дружеството, като с това се е отказала от дивиденти и възможност за директно влияние. Той изтъкна и факта, че дружеството е работило при гарантирана печалба от поне 10 процента за срок от 15 години, а сега, когато се препродава, цената му е два пъти и половина по-висока.

Проданов бе категоричен, че ако не бяхме продали държавното си участие през 2012 г., сега сделката щеше да изглежда по съвсем различен начин. „Ако не ги бяхме продали тогава, първо – щяхме да получим два пъти и половина повече за тях. Второ – сега някой нямаше да може да купи току-така 100 процента от дяловете, а Гинка щеше да трябва да  попита държавата дали иска да й продаде дяловете си“.

По отношение на заявените намерения за проверки на сделката с ЧЕЗ председателят на АБВ заяви, че е скептичен към евентуалните резултати от нея, заради порочната практика в България подобни инспекции да не водя до нищо. „Проверки правиха и когато продаваха „Булгартабак“, проверки правиха и за „Дипломатическия клуб“ и нищо не излезе. Нещо може да се случи само ако премиерът Борисов толкова се стресне от обществения гняв, че реши дададе заден ход, защото иначе това ще му коства кабинета.

Аз съм на мнение, че хората този път няма да изтърпят и това. Ако сделката не бъде спряна, тоситуацията има абсолютен потенциал да свали правителството. Мисля, че хората ще излязат на улицата. В момента малко им помага времето на управляващите, че са тежки, зимни условията. Може би за това не чистят качествено улиците, за да не излязат хората да протестират, но това ще е до време“.

В заключение КонстантинПроданов заяви, че е крайно време да се преосмисли политиката на безразборна и безконтролна приватизация на комунални услуги и публични монополи. Той подчерта, че тенденцията в модерните демокрации вече е тези монополи да се връщат в публични ръце.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *