The beach at Sunny Beach, Bulgaria

Константин Проданов: Внасянето на евтина и нискоквалифицирана работна ръка от чужбина граничи с национално предателство

 

Внасянето на евтина и нискоквалифицирана работна ръка от чужбинаграничи с национално предателство. Това заяви в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ Константин Проданов. По думите му толерираното от държавата нежелание на българския бизнес да дава достойни трудови възнаграждения на българските граждани, води до демотивация, засилва емиграционните процеси и обезлюдяването на страната и дава лош сигнал към нашите сънародници, които от години работят в чужбина, но мислят за завръщане в родината. „Има механизми, с които бизнеса да бъде принуден да дава нормални трудови възнаграждения.

Синдикатите, например, от много време предлагат колективно договаряне на заплатите по браншове. Това е установен механизъм, който се прилага в други страни и може да работи и у нас. Но това, което се случва в момента,е едва ли не да официализираме това, което се случва, аименно – бягство на нашите кадри от страната, като позволяваме да се говори, че производителността им тук била ниска, че не работели и за това им се плащали такива ниски заплати. Е, логичният въпрос тогава е, как тези наши сънародници, които се определят едва ли не като мързеливи, когато отидат в Испания,  например, изведнъж  там не са мързеливи  и работят здраво по 12 часа.

Очевидно става въпрос за мотивация, ако щете и на отношение, което за съжаление у нашия работодател масово го няма. Има, разбира се, и изключения, но като цялона българския работник се гледа като на някой, който трябва да ангарува. Като на носна кърпичка, която много лесно може да бъде сменена. И тук идва и друг въпрос, а именно – колко време ще им е необходимо на украинците и молдовците, които ще си „внесем“,  да се усетят, че на няколкостотин километра пона запад, плащат по-високи заплати, и те да тръгнат по същия път на нашите сънародници.

За това считам, че подобна политика за привличане на евтина, нискоквалифицирана работна ръка от чужбина граничи с национално предателство. Още повече, че това се случва в контекста на тежка демографска криза в България. И ние вместо да предприемем мерки за връщането на нашите сънародници от чужбина, за задържането на нашите работници тук, не със силови мерки, а с адекватно заплащане, ние едва ли не им казваме, че нищо не може да се направи. Сега внасяме украинци и молдовци, а вероятно щепродължим с пакистанци, с хора от Бангладеш. Извинявайте, но това води дори и към такива негативни тенденции като подмяна на генофонда ни“.

Проданов бе призован за коментар и по отношение на отхвърленото от парламента предложение за въвеждане на изцяло мажоритарна система, както и представения от БСП законопроект за смесена избирателна система 50 на 50 по немски модел, което всъщност е предложение на АБВ, застъпено в политическата платформа на партията още с нейното създаване. „ Аз знаех, че ни слушат, но се радвам, че вече и ни чуват. Всъщност това е идея на президента Георги Първанов още от 2008-2009 година. Става дума за въвеждането на силен мажоритарен елемент, и то по немски модел, при който се дава възможност да се отчете и партийния вот, и да се гласува за личност.

При този модел се гласува, образно казано, с две бюлетини, една за кандидат и една за партия. Това е много адекватен за нас модел в момента. В същото време това, което бе предложеното от ГЕРБ, бе до голяма степен пиар. На всички им беше ясно, че няма да мине, но те искаха да се изкарат като някакви защитници на волята на хората. Всъщност този вариант на изцяло мажоритарен вот с пълно мнозинство в два тура, е вариант, който първо – не съществува никъде в Европа. Второ, по оценки на експерти той обслужва партиите на статуквото. Ако беше въведен на последните избори, ГЕРБ, например, щяха да имат 160 депутати. Не съм сигурен, че хората, които са гласували на референдума в подкрепа на мажоритарния вот, са имали предвид точно такъв резултат от него“.

В заключение Константин Проданов коментира и предложението за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност по отношение на хората,затънали в дългове и в невъзможност да ги изплащат. „Това е една мярка, която до някъде би могла да реши проблема, но за мен по-важно и по-адекватно е това, което ние самите предложихме и имахме готов на 100 процента законопроект за фалита на физическите лица. Т.е. не само да се даде възможност за давност на дълга, но и да се даде възможност на физическите лица да могат да обявяват фалит, както това е при юридическите. Така няма да се получават и парадокси, каквито виждаме в момента, длъжниците да бъдат преследвани и след смъртта им, т.е. да бъдат натоварвани с техните задължения семействата и роднините им“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *