768x432еуауа,у

Кой ще поеме отговорност за провалите в електронното управление?

Европейска партия Волт: Кой ще поеме отговорност за провалите в електронното управление?

„Подкопава ли се целенасочено доверието в електронното управление?“ – пита Ананиев

Традиционният оптимизъм покрай настъпването на новата година и желание за по-добър живот на българските граждани за пореден път бяха помрачени още в първите дни на януари. Причина за това стана крахът при въвеждането на електронните винетки, които преди това бяха шумно рекламирани от правителството и Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Типично в свой стил управляващите тушираха напрежението с уволнения на ключови постове, като накрая се стигна и до оставката на шефът на АПИ – Светослав Глосов. Кризисните пр действия обаче не дават гаранция, че огромните проблеми с електронното управление, пред които са изправени държавата и Държавна агенция „Електронно управление“(ДАЕУ), ще бъдат решени.

Една от основните движещи политики на Волт е „Електронна държава“ ( Smart state). Европейска партия Волт е заложила този основен акцент в своята визия, като цели въвеждане на иновативна система на образованието, висококачествено здравеопазване и ефективно правосъдие в България, за които в момента липсва политическа воля и очевидно капацитет.

Лятото на 2018-та година станахме свидетели на срива на Търговския регистър, което върна българската икономика в ерата преди интернет. Беше отложено и въвеждането на електронното гласуване под предлог, че няма достатъчно добър механизъм за защита от хакери и манипулиране на вота. Сривът на системата в МВР и митниците през последните седмици затвърди убежденията, че държавата се лута и няма ясна стратегия и капацитет, за да наложи електронното управление. Наскоро аптекарите също изразиха опасение, че ще станат жертва на подобен крах и при въвеждането на системата за верификация на лекарствата с рецепта, която трябва да бъде пусната в експлоатация на 9 февруари.

Именно поради това Европейска партия Волт настоява да бъде даден ясен отговор кой ще поеме отговорност за провалите в сектора? Категорични сме, че обществото трябва да бъде осведомено какво възпрепятства успешното въвеждане на електронните услуги, които биха улеснили живота на българските граждани и бизнеса.

Отговорност би трябвало да се потърси и от настоящия транспортен министър – Росен Желязков, който в периода 2014-2016 г. е съветник на премиера по въпросите на държавната администрация и електронното гласуване, а впоследствие оглавява и ДАЕУ. Също така и от сегашния шеф на агенцията – Атанас Темелков.

Европейска партия Волт е категорична, че е крайно време да последваме успешни примери, какъвто е случаят с Естония, където дори можеш да се ожениш, разведеш и да си купиш имот онлайн. Освен това гражданите на малката прибалтийска държава използват специални лични карти с чип, които им дават дигитален достъп до публични услуги и здравеопазване.

 

„Изниква въпросът дали привидното безхаберие на управляващите в крайна сметка не цели да подкопае доверието в електронното управление?“, пита лидерът на Европейска партия Волт – Настимир Ананиев.

Той е категоричен, че дигитализацията на публичните услуги е ключова за улесняване на живота на българите и ще доведе до стимулиране на семейния и микро бизнес, както и до значителното намаляване на огромния проблем с корупцията.

От паневропейска партия Волт припомняме на премиера Бойко Борисов, че точно преди една година подчерта пред министрите си, че електронното управление е сред ключовите им приоритети. „Имайте предвид, че това ще ви е оценката“, категоричен беше тогава Борисов пред членовете на кабинета. Съдейки по действията на правителството обаче, можем да кажем, че оценката е среден 3- и не се забелязва решителен напредък в тези реформи.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “Кой ще поеме отговорност за провалите в електронното управление?

      1. Васил

        Кратко точно и ясно обяснение за провала наречен електронно управление.
        Председател на ДАЕУ е о.р. полк. Атанас Темелков, роден през 1956 г. Заместник му е Александър Йоловски, завършил „Политология“, но работил като шеф на отдел в държавната фирма „Информационно обслужване“ – толкова важна по време на избори. Другият заместник е инженер и сигурно е най-наясно за какво става дума.

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *