Още по темата

  • Борисов стана премиер за трети път с най-малката подкрепа досега
    Преди 1 ден

„Силно притеснителен е фактът, че хора, които са известни по-скоро с прояви на ксенофобия, с националистически възгледи и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията. Да не забравяме, че Красимир Каракачанов ще отговаря не само за отбраната, а и за вътрешната сигурност. А ние видяхме много добре какво разбира той под вътрешна сигурност – когато дни преди изборите привърженици на неговата партия се опитваха да спрат пристигащи от Турция. Впрочем, хората на Каракачанов са и сред организаторите на Луков марш. А той е бивш агент на комунистическата Държавна сигурност. И такива хора сега са във властта? Честито, България…”, коментира пред „Дойче веле” (Deutsche Welle) Даниел Кадик от фондация „Фридрих Науман”.

Новият стар премиер на България (СНИМКИ)

Официално: Това е новото правителство на Борисов

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЦЕЛИЯ НОВ КАБИНЕТ „БОРИСОВ“ 3 ТУК

Според него е изненадващ начинът, по който Борисов формира новото правителство – от самото начало беше ясно, че националистите ще са коалиционният партньор на ГЕРБ. Не бяха проведени никакви смислени дискусии с други партии.

„Но има и други въпроси, които будят тревога – така например в коалиционното споразумение не е включена темата за съдебната реформа”, посочва Кадик. „Не мисля, че можем да очакваме истински реформи”.

„Факт е, че досега Борисов не е изкарал нито един мандат докрай. И първия, и втория път той се оттегли преждевременно. Все се препъваше в протести, в конфликти. Всъщност, единственото по-стабилно нещо този път е, че правителството разполага със собствено мнозинство в парламента. Стабилност по отношение на ценностите, на икономическото развитие, на развитието на обществото – такава няма и няма да има. Впрочем, стабилността може да бъде и нещо много лошо. През последните десет години България стабилно отказваше да проведе рефоми в правосъдието, в борбата срещу организираната престъпност или пък в антикорупционната битка. И ако това е стабилност, пак трябва да кажа: Честито, България…”, смята Кадик.

„Индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на Европейската комисия – например по отношение на борбата срещу корупцията. През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България – като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България”, предупреждава Кадик.

Той посочва, че за разлика от Румъния, където политиката се управлява от партийни цели, в България доминират интересите на отделни групи.

„Тоест, Румъния е партийна демокрация. А България върви по-скоро в посока „превзета държава”, посочва Кадик.

Германският политически анализатор не очаква новото правителство да промени нещо, „защото Борисов е част от всичко това. Хората, които вкара в кабинета, са негови доверени лица. А и в новото правителство отново имаме тясна връзка между Борисов и Пеевски. Нека бъдем честни, ако през последните години е имал интерес да промени нещо, да подобри нещо, Борисов можеше да го направи. Защото през повечето време от 2007 насам, когато България стана член на ЕС, именно той беше правителствен ръководител. Борисов не успя да реализира съществени реформи. Точно обратното дори, при последното си управление той саботира съдебната реформа. Така че с Борисов на премиерския пост не можем да очакваме истински реформи. По-скоро можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и истински напредък”, категоричен е Кадик.