Logo-forum

Износът на лекарства за Русия бележи ръст

Износът на лекарства за Русия бележи ръст, стана ясно на българо-руския форум „Медицина и фармация – 2018“

 

През последните години една от водещите групи стоки в износа за Русия са лекарствата, които заемат между 15 и 30% дял, по данните за двустранната търговия през първото тримесечие на 2018 г. Износът на медикаменти е нараснал с 31,5%. Това стана ясно от приветствие на министъра на икономиката Емил Караниколов до участниците в българо-руския бизнес форум „Медицина и фармация – 2018“.

Данните за търговията между двете държави през 2017 свидетелстват за увеличаване на икономическата активност. Според данните на българската статистика двустрастнния стокообмен има 6,7%  дял от общия външнотърговски обмен на република България и съставлява 4,300 млрд. щ.д., като бележи ръст от 41,6%. Износът се е увелечил с 87% процента, а вносът с 34%.  Износът достига 810 млн. и относителен дял 2,7%, вносът достига 3,5 млрд. щ.д. и относителен дял от 10%. Стана ясно още от привествието на министър Караниколов.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков приветства участниците във форума и изрази надежда бизнесът да намери начин да предоставя както на българските, така и на руските пациентите възможност да се лекуват в двете страни и да имат достъп до иновациите, апаратурата и ноу-хауто, които се развиват там и у нас.

„Здравето е наднационална субстанция. Имаме огромен потенциал в съвместните научни разработки. Взаимните доставки на медицински продукти и технологии са приоритет“, заяви по време на форума Виктор Дмитриев, генерален директор на Руската асоциация на фармацевтичните производители. По думите и двете страни имат един общ враг и това са фалшификатите на пазара на лекарствата. „Борбата с тях не е работа само на една трана, защото тя има глобален характер и затова са необходими съвместни усилия за справянето с нея“, подчерта още Виктор Дмитриев. По време на форума той отправи покана към българските студенти по фармация да вземат участие в специализираната олимпиада по фармация, която ще се проведе в Нижнийновгород

„България може да бъде важен регионален център на инвестиционни проекти в областта на медицината и фармацията“, заяви д-р Таня Андреева, председател на Център за социални и здравни политики и модератор на кръглата маса на тема „Здравни политики – икономика и инвестиции в здравеопазването в контекста на българо-руските отношения“.

По време на форума от руска страна бе отправена покана към българските производители да открият свои производства и в Русия.

Форумът премина при изключително голям интерес от страна на български и руски компании специализирани в областта на медицинските технологии и оборудване, фармацията и санаторно-оздравителния туризъм, и рехабилитация. Участниците имаха възможност да представят своите постижения и да обменят опит и идеи за бъдещо партньорство.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *